Påvirker ikke kun dit hoved: 6 ting, du ikke vidste om migræne

Sundhed

30/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Som en del af Migræne Awareness Week (uge for opmærksomhed omkring migræne.red) giver en praktiserende læge information om nogle mindre kendte fakta om den almindelige, men yderst plagsomme neurologiske tilstand; lige fra hvordan ændringer i vejret kan udløse migræneanfald til at afværge et anfald med en kost rig på mørke bladgrøntsager.

Vi tror måske, at vi ved alt, hvad der er at vide om migræne, men på trods af at omkring seks millioner briter oplever dem, er der stadig meget forvirring omkring denne almindelige tilstand.

Migræner er normalt moderate eller alvorlige hovedpiner, der føles som pulserende smerte, normalt på den ene side af hovedet. De kan omfatte andre symptomer som kvalme, opkastning og følsomhed over for lys og kan alvorligt påvirke din livskvalitet og forhindre dig i at udføre normale daglige aktiviteter.

I et forsøg på at fremme bedre forståelse af den neurologiske lidelse, forklarer praktiserende læge Dr. Sameer Sanghvi fra LloydsPharmacy Online Doctor seks fakta om lidelsen.

Migræner er mere almindelige hos kvinder

Kvinder har cirka tre gange større risiko for at opleve migræneanfald.

Mens omkring 1 ud af 15 mænd lider af migræne, er det for kvinder 1 ud af 5.

Denne forskel skyldes primært en sammenhæng mellem migræne og svingende østrogenniveauer i forskellige perioder i menstruationscyklussen.

Ikke alle migræner forårsager hovedpine

Migræner er primært forbundet med hovedpine, men ikke enhver migræne vil involvere hovedpine.

For eksempel udvikler der sig ikke en hovedpine med 'stille' migræner, men du kan opleve kvalme, opkastning, følsomhed over for lys og aura.

Abdominale migræner er en anden type migræne, der primært påvirker børn og involverer mavesmerter, der varer i flere timer.

På samme måde påvirker okulære migræner øjnene og involverer midlertidigt synstab, som muligvis ledsages af hovedpine eller ej.

Ændringer i vejret kan udløse migræner

Ændringer i vejret (især tryk) kan udløse kemiske og elektriske ændringer i hjernen, der irriterer nerverne.

For nogle kan dette udløse en migræne. Vejrændringer, der er forbundet med migræner, inkluderer stærkt sollys, ekstreme temperaturer, storme og trykforskelle.

Af denne grund kan det varmere vejr og ekstra sollys om foråret udgøre et problem for dem, der lider af migræner.

Migræner er almindelige hos børn

Migræner er almindelige hos børn og påvirker omkring 10 procent af skolebørn.

Mens symptomerne for nogle børn ligner symptomerne på migræne hos voksne, kan angrebene variere for andre.

For eksempel er nogle børns migræneanfald meget kortere.

Tilstanden forbedres ofte under graviditet

Desværre anbefales mange migrænemedicin ikke til gravide kvinder.

Men den gode nyhed er, at migrænesymptomerne ofte forbedres under graviditet og amning.

Faktisk finder omkring to tredjedele af kvinder, at deres migræner reduceres i denne periode.

Studier viser, at en plantebaseret kost kan forbedre symptomerne

Der er en voksende mængde evidens, der antyder, at migræner kan forebygges ved at spise en plantebaseret kost, der er rig på mørke bladgrøntsager.

Især viste en rapport fra 2021, at det at følge den såkaldte "low inflammatory foods everyday" (LIFE) kost kan tilbyde effektiv og permanent lindring fra migræner.

Prøv at inkludere flere grøntsager som spinat, grønkål, bok choy og rucola i din kost.

De mest almindelige udløsere for migræner

Dr. Johal, en medicinsk rådgiver hos Vitality, fortæller, at migræner ofte optræder i familier, hvilket peger mod en genetisk sammenhæng.

"Hos personer, der genetisk er disponeret for migræner, kan et enkelt anfald udløses af en række forskellige faktorer," sagde Dr. Johal, hvor "de specifikke udløsere varierer fra person til person og ændrer sig over tid." Der kan være "almindelige" diætiske udløsere, såsom:

 • At springe måltider over

 • Dehydrering

 • Indtagelse af koffein

 • Alkoholforbrug

 • Indtagelse af gluten

 • Indtagelse af chokolade

 • Indtagelse af ost

 • Indtagelse af citrusfrugter

 • Især chokolade kan forårsage migræner hos nogle individer på grund af visse ingredienser som koffein, tyramin og phenylethylamin. Disse kan påvirke blodkar og hjernens kemikalier, hvilket udløser migræner hos dem, der er følsomme over for dem. Men miljømæssige udløsere er også vigtige at overveje, herunder:

 • Stærke lugte

 • Kraftigt lys

 • Cigaretterøg

 • Overdreven varme forhold

 • Pludselige temperaturændringer

Dr. Johal anbefaler at føre en migrænedagbog for at hjælpe med at finde ud af, hvad dine udløsere kunne være. Han sagde: "Når du genkender dine udløsere, er det vigtigt at undgå dem så meget som muligt."

Der er dog nogle udløsere, der måske er umulige at undgå helt, såsom visse følelsesmæssige tilstande. Mange ting kan udløse en migræne, såsom følelsen af stress, angst eller endda depression. Derfor understregede den medicinske ekspert, hvor vigtigt det er at opretholde en sund livsstil, herunder en afbalanceret kost og regelmæssig, moderat motion.

Kilde: Mirror