Ny medicin vil hjælpe folk med at 'få nye tænder' – enormt videnskabeligt gennembrud

Sundhed

28/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det næste store skridt i udviklingen er lige på trapperne!

Japanske forskere arbejder på en ny medicin, der kunne hjælpe mennesker med at få nye tænder, efter de har mistet dem på grund af forfald eller genetiske defekter.

De utrolige resultater fra det farmaceutiske opstartsfirma Toregem Biopharma, med base i Kyoto, har hidtil været vellykkede. Forskere har testet medicinen i laboratorieforsøg med mus, fritter og hunde, og de planlægger at begynde test af medicinen på mennesker næste sommer.

Dette ville være en banebrydende ny videnskabelig udvikling, da den nuværende metode til at erstatte manglende eller tabte tænder kun er ved at bruge kunstige implantater eller proteser.

Sådan virker det

Den nye medicin virker ved at stimulere inaktive "tandknopper", som normalt er skrumpet og forsvundet hos mennesker, der har fået en komplet sæt sunde tænder.

Denne videnskabelige forskning blev, ifølge Times, inspireret efter opdagelsen af mus med ekstra tænder. Forskellen mellem mus med et normalt antal tænder og dem med ekstra tænder skyldtes en genmangel, der begrænser unødig vækst af tandknopper. Dette gen er kendt som uterine sensitization-associated gene 1 eller USAG-1.

Det er nu fem år siden, forskere først formåede at give mus og fritter nogle nye tænder ved blot at dyrke dem. Nu vil medicinen snart blive testet på mennesker.

Kan ændre patientens liv

Medicinen vil komme i form af en injektion. Den vil virke på samme måde som på dyrene ved at undertrykke USAG-1 for at opfordre inaktive tandknopper til at vokse sig til nye tænder.

I tidsskriftet Regenerative Therapy skrev forskerne fra Toregem sidste år: "Anti-USAG-1-antistofbehandling hos mus er effektiv til tandregenerering og kan være et gennembrud i behandlingen af tandanomalier hos mennesker.”

"Med cirka 0,1 procent af befolkningen, der lider af medfødt tandagensis (mangel på udvikling af tandknopper i fosterstadiet) og 10 procent af børnene over hele verden, der lider af delvis tandtab, vil en tidlig diagnose forbedre resultatet og livskvaliteten for patienterne."

Den tidlige menneskelige forskning vil blive udført på børn med anodonti, hvor nogle eller alle tænder undlader at vokse. Katsu Takahashi, medstifter af Toregem Biopharma og leder af tandlægeafdelingen på Kitano Hospital i Osaka, sagde: "En mangel på tænder hos et barn kan påvirke udviklingen af kæben. Vi håber, at medicinen vil tjene som en nøgle til at løse disse problemer."

Kilde: Mirror