Læge forklarer: Derfor får vi hikke, og sådan stopper du det igen

Sundhed

28/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der findes mange råd derude, men det er ikke dem alle, der er lige effektive.

Det kan komme, når vi mindst venter det, og det kan være en allerhulens pestilens.

Hikke er noget, vi alle oplever i ny og næ, nogle markant mere end andre, og selvom det for de fleste er hurtigt overstået, kan det for andre være grænsende til invaliderende.

Faktisk er den længste registrerede periode for uafbrudt hikke for et menneske mere end 60 år!

Der findes en masse husråd omkring, hvad man kan gøre for at slippe af med hikke: Nogen siger, man skal holde vejret, andre siger, man skal trække vejret i en papirpose, nogle anbefaler at drikke et glas vand på en underlig måde - men hvad er egentlig fup og fakta, når det kommer til alle de her råd?

Lad os høre, hvad lægen siger!

Derfor får vi hikke

Først skal vi finde ud af, hvad problemet egentlig skyldes.

Erich. P. Voigt er uddannet læge, og Business Insider har lavet et interview med ham, hvor han lægger ud med at forklare, at hikke faktisk stammer fra mellemgulvet, også kaldet difragma.

Det er den muskel, der sidder lige under vores lunger og er med til at styre vores vejrtrækning. Når mellemgulvet trækker sig sammen, bliver lungernes nederste dele hevet med ned, og der bliver suget luft ned i lungerne på grund af et undertryk.

Derudover spiller mellemgulvet også en rolle i andre situationer som ved opkast og når vi skal på toilettet.

Men ligesom med alle andre muskler, kan diafragma altså også blive ramt af ufrivillige kramper - og det er faktisk en af de ting, der kan være årsag til, at vi får hikke!

Derudover kan særlige typer mad, overspisning og infektioner i musklen ligeledes få den til at trække sig sammen, så vi får de velkendte ryk i kroppen, når vi hikker.

Så hvad er løsningen?

Voigt forklarer, at der faktisk er flere ting, der har vist sig at virke, blandt andet at holde vejret. Det holder nemlig mellemgulvet i ro, så det får bedre mulighed for at stoppe den ufrivillige sammentrækning.

Men den metode, Voight selv har haft bedst succes med, inkluderer et glas vand - og den metode sørgede blandt andet for, at en af Voigts patienter, der havde haft hikke i en uge, slap af med det!

Så se videoen herunder og få forklaringen på, hvad du skal gøre, næste gang, du bliver ramt!