Øger risikoen for åreknuder: 4 almindelige vaner, du skal undgå ifølge ekspert

Sundhed

16/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Den ene er at spise salt mad ...

Åreknuder opstår, når små ventiler inde i blodkarrene ikke fungerer korrekt, hvilket får blod til at strømme baglæns og ophobe sig, hvilket får dem til at svulme op. Selvom åreknuder ofte ses som et kosmetisk problem, kan de også få benene til at blive ømme, smertefulde og pulserende.

De kan også øge risikoen for at udvikle blodpropper, som kan være ekstremt farlige. Nu har en ekspert på området heldigvis afsløret en række almindelige vaner, der kan forværre åreknuder.

"Sommeren kan være særligt udfordrende for dem med åreknuder. Varme og livsstilsvalg kan påvirke venerne betydeligt," sagde Dr. Mark Bratby, medicinsk direktør for den britiske klinik Veincentre, til Express.

Ifølge Dr. Bratby er der fire særlige vaner, der kan forårsage eller forværre åreknuder. Derfor er det vigtigt, at du forsøger at undgå dem, så vidt det er muligt for dig.

Langvarig eksponering for varme

Høje temperaturer kan få venerne til at udvide sig, hvilket gør det sværere for blodet at strømme tilbage til hjertet. Denne udvidelse kan føre til øget hævelse og ubehag.

"For at bekæmpe varmen anbefaler jeg at søge ind i skygge,n bruge ventilatorer og minimere langvarig soludsættelse. At vælge let, åndbart tøj kan også hjælpe med at holde din kropstemperatur nede," sagde Dr. Bratby.

Dehydrering

Dehydrering er et andet almindeligt problem om sommeren, og det kan også være et problem i forhold til åreknuder.

"Hvis du er dehydreret, bliver dit blod tykkere, hvilket kan forværre symptomerne på dine åreknuder," sagde han.

Han rådede til at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen. Det er derfor vigtigt, at du drikker mindst otte glas dagligt. Hvis du er aktiv eller opholder dig i solen, skal du sørge for at øge indtaget.

Langvarig siddende eller stående

Sidder eller står du i lang tid, som er almindeligt under diverse aktiviteter som lange flyrejser, festivaler og sammenkomster, kan det lægge ekstra pres på venerne, forværre åreknuder og øge ubehaget.

Dr. Bratby foreslog at tage pauser, hvor du tager dig lidt tid til at bevæge sig rundt, hvis du sidder ned i længere perioder.

"Hvis du står op, så prøv at skifte vægt ofte eller bruge en fodstøtte til at skifte ben," sagde han.

Disse enkle handlinger kan hjælpe med at lindre belastningen på venerne og forbedre cirkulationen, hvilket reducerer risikoen for at udvikle eller forværre åreknuder.

At spise salt mad

Højt saltindtag kan føre til væskeretention, hvilket øger presset på venerne, forårsager mere hævelse og ubehag for dem med åreknuder. Dr. Bratby rådede til at reducere saltindtaget ved at vælge friske, uforarbejdede fødevarer og bruge urter og krydderier til smag i stedet for salt.

For at opretholde venernes helbred og lindre ubehag, kom Dr. Bratby med en række gode råd.

"At hæve dine ben over hjertehøjde i 15 til 20 minutter et par gange om dagen kan hjælpe med at forbedre blodgennemstrømningen," sagde han.

"Regelmæssig træning som gåture, svømning eller cykling kan også fremme bedre cirkulation. Derudover kan brug af kompressionsstrømper støtte venerne og forbedre blodgennemstrømningen - især hvis du skal stå eller sidde i lange perioder."

"Ved at være opmærksom på disse vaner og foretage enkle ændringer kan du betydeligt reducere påvirkningen af åreknuder og nyde en mere komfortabel sommer."