Nyt lægemiddel i kampen mod alzheimers: Forskere kalder det et gennembrud

Sundhed

17/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Det er sjældent, at alzheimers og gode nyheder er ord, du finder i samme sætning. Men der er gode nyheder på forskningsfronten inden for feltet. Med resultater, der efter et observationsforsøg, overrasker forskere.

To tredjedele af Alzheimers-patienter er kvinder. Her er der forskning, der viser, at faldet i østrogen i overgangsalderen kan have indflydelse på hjernens aldring. 

Men nu viser data fra en europæisk undersøgelse med 1.178 kvinder overraskende nyt. 

Virkelig vigtigt nyt 

Dr. Rasha Saleh, der er professor ved Norwich Medical School, siger følgende: "Dette er virkelig vigtigt, fordi der har været meget begrænsede medicinmuligheder for Alzheimers i 20 år, og der er et presserende behov for nye behandlinger." 

I forsøget har de fundet en vigtig sammenhæng mellem medicintypen HRT, der ofte indtages af kvinder i overgangsalderen for at mindske gener og hjernefunktion. Hertil handler det om at mange kvinder, cirka en fjerdedel af kvinderne i undersøgelsen, er bærere af genet APOE4, der gør dem mere tilbøjelige til at blive ramt af alzheimers. 

Bedre hukommelse og tænkeevne 

Som de fleste ved, så er et af de mest almindelige symptomer på alzheimers en svækket hukommelse. Det kan for eksempel blive svært at huske, hvordan almindelige hverdagsting skal gøres og navne på mennesker, man ellers plejer at kunne navnet på. 

Men for kvinder, der bærer APOE4 genet er der måske godt nyt. For undersøgelsen viste, at de kvinder, der tog HRT-medicin, var der en væsentlig bedre hjernefunktion med bedre hukommelse, tænkeevner og større hjernevolumen senere i livet. 

Næste step i undersøgelsen 

Undersøgelsen med de 1.178 kvinder viste tydeligt, at de, der tog HRT, i forskellige tests klarede sig som var de flere år yngre. Den største effekt blev set ved dem, der havde startet på medicinen i en yngre alder. Med det billede, som undersøgelsen tegner, er der håb for at HRT-medicin kan fremme mere langsigtet hjernesundhed hos de kvinder, der er udsatte på grund af det genet. 

Og de gode nyheder skal nu underbygges og undersøges yderligere med blandt andet kliniske forsøg for at finde den bedste måde at bruge den nye viden på i kampen mod alzheimers.