Ny undersøgelse afslører: Dette kan være tegn på demens

Sundhed

15/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Det mest almindelige symptom for demens er hukommelsesbesvær. Man kan glemme nogle navne, man normalt plejer at kunne huske, en vigtig dato ryger i glemmebogen eller man kan glemme hvordan og hvornår ting skal gøres. Men en undersøgelse afslører et specielt nyt symptom på demens.

 Demens er en frygtelig sygdom. Det påvirker livet i høj grad for den syge, men især også for de pårørende, der hjælpeløst kan se til, mens deres elskede langsomt forsvinder på grund af sygdommens overtag. 

Forskellige typer demens

Sygdommen er forskelligartet fra person til person og i særdeleshed i forhold til, hvor sygdommen har angrebet og påvirket hjernen. En af de kendte typer demens er fronttotemporal dement også kaldet demens i frontallapperne.

Ved denne type demens påvirkes den del af hjernen, der behandler information og de dele, der påvirker. hvordan vi opfører os og kontrollen over vores følelser. Og til dette er sammenhængen med det nye tegn på demens i frontallapperne, som nye undersøgelser har vist.

Seksuel adfærd og demens

Undersøgelsen er lavet af Alper Evrensel, forsker fra Institut for Psykiatri ved Uskudar University i Instabil. Den er offentliggjort i BMJ Case Reports. I undersøgelsen udtaler Evrensel sammen med sine kollegaer følgende; ”Hyperseksualitet og upassende seksuel adfærd kan ofte observeres hos patienter med demenssyndromer og især hos dem med frontotemporal demens (FTD).”

Det vil altså sige, at en ændret og enten meget øget eller upassende seksuel adfærd kan være et tegn på demens. 

Konen opdagede sin 55-årig mands demens

I undersøgelses beskrives der detaljer om en 55-årig mand, hvis kone bragte han til psykiatrien og også ønskede en skilsmisse. Hendes mands seksuelle behov havde ændret sig i sådan en grad, at hun ikke mente, at det gav mening med hans alder, og at det var mærkeligt.

Nogle af detaljerne om sagen var at han var begyndt at chatte med kvinder på sociale medier, have meget stor efterspørgsel efter samleje med sin kone og se meget pornografi. Det var alt sammen langt fra mandens normale opførsel.

I psykiatrien fandt de dog også hurtigt ud af, at det skyldtes sygdom, og manden blev diagnosticeret med frontotemporal demens.