I 2022 har cirka 89.000 danskere alzheimers eller andre demenssygdomme viser tal fra Nationalt Videnscenter for Demens. Men for hver af de 89.000 er der mange pårørende, der ud over den syge også bliver påvirket. Det kan sætte mange begrænsninger i et almindeligt hverdagsliv og skabe dilemmaer og problemer, når man glemmer gøremål, navne og aftaler.
Hvad er alzheimers?
Alzheimers sygdom er en sygdom i hjernen, der udvikler sig og fører en demenstilstand. Helt teknisk handler det om aflejring af nogle bestemte proteiner i hjernen. Disse aflejringer lægger sig mellem eller i nerveceller, som er skyld i det fremadskridende sygdomsforløb.
I et Alzheimersforløb vil det ofte være korttidshukommelsen, der først bliver dårlig, hvor det kan blive svært at huske navne og finde vej. Som sygdommen udvikler sig, kan det påvirke personlighed og temperament, og som pårørende kan det være svært at genkende den person, der er syg.
Godt nyt på vej
I starten vil det for de fleste være tydeligt for de nære relationer, men ved et fremskredent sygdomsforløb kan det påvirke et eventuelt arbejdsliv og have store konsekvenser for hverdagen, hvor almindelige hverdagsting, kan blive store udfordringer.
Men der kan være godt nyt på vej for familier og mennesker ramt af Alzheimers. Selskaberne Eisai Co. og Biogen Inc. har skabt et nyt lægemiddel, Lecanemab. Det er et lægemiddel, der kan bremse udviklingen af Alzheimers.
Et lægemiddel med gode resultater
Alzheimersmidlet har vist sig at reducere tempoet i det kognitive fald ved mennesker, der er tidligt i et Alzheimersforløb med 27 %. Resultatet er opnået i et forsøg over 18 måneder. Lægemidlet kan altså sløve udviklingen af sygdommen, og Alzheimers Association kalder det de mest opmuntrende resultater til dato.
Selskaberne bag lægemidlet, og de opmuntrende resultater er fortsat i gang med forsøg for at gøre Lecanemab klar til markedet. Eisai har udtalt, at de i slutningen af marts 2023 forventer at søge om den fulde godkendelse.