5 tidligere tegn på alzheimers du ikke må ignorere

Sundhed

03/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Alzheimers og demens sygdomme bliver oftest kædet sammen med hukommelsestab. Men der findes andre tidlige tegn på sygdommen, som du kan nå at reagere på endnu tidligere - og som du bør reagere på.

Bliver bilnøglerne væk? Har du problemer med at huske den familieopskrift, du altid har brugt i køkkenet, eller har du svært ved at huske, hvad dag eller årstid det er?

Sygdomme som demens og alzheimers skyldes en ødelæggelse af hjernevæv, der viser sig i svækkelse af almindelig kognitiv hjernefunktion. En af de mest kendte og almindelige tegn på sygdommen er hukommelsestab. Men der findes andre tidlige tegn, som du med fordel kan være opmærksom på. 

1. Udfordringer med at planlægge eller løse problemer 

Hvis det bliver en udfordring at løse en planlægningsopgave eller håndtere et problem kan det være enormt frustrerende, men det kan også være et tegn på demenssygdom. Det kan især være problematisk, hvis planlægningen eller opgaven indebærer en masse tal. Så hvis den almindelige opgave med betaling af regninger eller at lave en indkøbsseddel begynder at volde dig flere problemer end det plejer, bør du være opmærksom. 

2. Almindelige opgaver bliver fremmede 

Når man når pensionsalderen og derover, så er der flere ting, som vi efterhånden har udført uendeligt mange gange. At lave en kop kaffe, at gå ned efter avisen, at følge en opskrift der plejer at ligge på rygraden eller at tænde for fjernsynet. Men som syg af demens eller alzheimers kan selv de mest almindelige og ofte udførte opgaver pludselig begynde at blive udfordringer i hverdagen. 

3. Forvirring over tid og sted 

Hvis en kalender bliver mere og mere nødvendig for at du kan finde rundt i, hvad dag det er, kan det være et tidligt tegn på demens. Det kan naturligvis også være et dejligt tegn på en afslappende pensionisttilværelse, men overskrider det en grænse, hvor det bliver et problem at finde rundt i tid og sted, bør det være anledning til ekstra opmærksomhed. 

4. Problemer med skrift og tale 

Vi kender alle sammen, når man pludselig i en samtale mangler et bestemt ord, men begynder det at blive et stort problem, og bliver samtaler svære at deltage i, fordi du eller en bekendt pludselig glemmer, hvad der er blevet sagt eller skal siges, så kan det igen være et tidligt tegn på demens. Det kan også vise sig ved et svækket ordforråd eller problemer med at bruge forkerte betegnelser eller navne om velkendte ting eller personer. 

5. Ting forsvinder? 

Hvor har jeg lagt mine nøgler? Den tanke og følelse kender de fleste af os formentlig, for i farten kan de fleste mennesker godt få forlagt sine ting. Men bliver det et større problem, og finder du dine ting, som ellers noirmalt har en meget fast plads på helt nye steder, kan det være et advarselstegn. 

Oplever du en af de 5 ting? 

Hvis du læser de 5 tidlige tegn ovenfor her, og føler at nogle at tingene passer mere eller mindre godt på dig selv eller en, du har kær, bør du reagere. For det kan være tidlige tegn på alzheimers eller demens, og med næsten konstant forskning på området kan et tidlig opdagelse af sygdommen måske give bedre behandlingsmuligheder.