Ny forskning om e-cigaretter og mænd tegner et skræmmende billede af sundhedsskadelige effekter

Sundhed

08/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Forskere er ude med en advarsel om idéen, at e-cigaretter er et sikkert alternativ til rygning.

Selvom e-cigaretter er blevet rost som en fornuftigt måde at kvitte tobaksvanen på, betyder det ikke, at vaping er sundere.

Der kommer nu bekymrende nye beviser frem om, at e-cigaretter indeholder høje niveauer af skadelige metaller og andre kemikalier.

I en ny undersøgelse, offentliggjort i den spansksprogede journal Revista Internacional de Andrología, har forskere fundet ud af, at den alarmerende voksende vane også kan være dårlige nyheder for dine testikler.

Undersøgelsen, der blev udført på hanrotter, viste, at vaping kan få testiklerne til at skrumpe, hæmme sexlysten og reducere sædcellernes antal.

Stor forskel i størrelse på testikler

Forskningsholdet undersøgte størrelsen på dyrenes testikler før og efter udsættelse for cigaret- og vapingcigaret-røg.

Deres resultater afslørede, at e-cigarette-vaping sænkede sædcellernes antal til 95,1 millioner sædceller pr. milliliter fra de 98,5 millioner sædceller pr. milliliter, der blev fundet hos dem, der ikke blev udsat for nogen nikotinstoffer.

Selvom vaping stadig medførte negative virkninger, var cigaretter langt værre.

Dyremodellerne, der blev udsat for cigaret-røg, havde den laveste sædcelletælling på 89 millioner sædceller pr. milliliter.

Derudover var rotternes testikler også de mindste og vejede mindst i forhold til rotterne, der blev udsat for e-cigarette-vaping samt kontrolgruppen.

Forskerne skrev: "Det skal overvejes, at selvom [e-cigaret] væske er blevet præsenteret som uskadelig i studier om rygestop, kan det øge oxidativt stress og forårsage morfologiske ændringer i testiklen."

Dette er ikke den eneste sundhedsrisiko forbundet med e-cigaretter, da tidligere forskning har advaret om, at e-cigaretter også kan øge risikoen for lungebetændelse, dårlig mental sundhed og fertilitetsproblemer.

Dette kommer, mens data fra Kræftens Bekæmpelse i 2022 anslog, at 10 procent af de 15-17 årige røg e-cigaretter dagligt eller lejlighedsvis.