Nu er det sæson: 9 gode råd til at forebyggende forkølelse og influenza

Sundhed

09/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Man kan lige så godt gøre sit for at undgå en tur under dynen!

Dagene bliver kortere, temperaturerne daler, bladene skifter farver og generelt bliver vejret bare mere øv, hvis man er mere til sol og sommer.

Og nåh ja, så er der jo også lige den ret væsentlige detalje, at efteråret ligeledes er startskuddet på forkølelses- og influenzasæsonen.

Det er umuligt at sikre sig fuldstændigt mod at blive ramt af en tur under dynen med feber, løbende næse og måske en dundrende hovedpine, men det betyder ikke, du bare skal lade stå til.

Der er nemlig mange ting, du kan gøre for at mindske risikoen for at blive smittet!

9 gode råd

1. Bevæg dig

Hvis du vil undgå sygdomme, er det vigtigt med et stærkt immunforsvar - og her er motion en vigtig brik.

Fysisk bevægelse er nemlig essentielt for immunforsvaret, ligesom det øgede blodomløb vil hjælpe de hvide blodceller (som bekæmper sygdom) rundt i kroppen.

Vær dog opmærksom på, at mere ikke nødvendigvis er bedre. Dyrker du for hård motion, kan det nemlig virke svækkende på immunforsvaret i nogle dage.

2. Sov godt

Søvn er også vigtigt for immunforsvaret. Får du under syv timers søvn, har du en større risiko for, at virussen får overtaget og ender med at smitte dig med enten forkølelse eller influenza.

Hvis uheldet endelig er ude, og du er blevet ramt af influenza, er søvn faktisk også en vigtig nøgle til at komme oven på igen.

3. Vask hænder

Ligesom vi fik fortalt under covid-19-krisen, så sidder rigtig mange bakterier og vira på hænderne.

Hvis du for eksempel trykker hånd med en person, der allerede er smittet, eller bruger et dørhåndtag, der før er brugt af en smittebærer, sætter du dig selv i risiko for at blive ramt. Husk derfor at vaske hænder ofte, især før du spiser.

Er du allerede ramt af sygdom, så husk, at du kan smitte andre. Vask derfor dine hænder, hver gang du har pudset næse, og alternativt kan du finde håndspritten frem fra gemmerne.

4. Husk børnehænderne

Efter en dag i institution eller skole, kan der nemt være kommet virus på børnenes hænder.

Så hvis du får børnebørnene på besøg, så sørg for, at forældrene lige får ungernes hænder vasket, når de kommer hjem til dig.

5. Undgå ansigtsberøring

Jo kortere afstand fra bakterier og vira til dine luftveje, jo værre - og da dine hænder er tikkende sygdomsbomber, gælder det om ikke at rører sig selv for meget i ansigtet.

Forkølelse og influenza smitter nemlig især, når virus på hænderne føres videre til øjnene eller næsen.

6. Stress af

Stress svækker vores immunforsvar, og det gør os til lette ofre for sygdomme. Derfor er det vigtigt at forebygge stress.

7. Kvit smøgerne

Det er generelt en rigtigt god idé at kvitte smøgerne, og hvis du mangler lidt ekstra incitament i denne tid, så tænk over, hvad cigaretter gør i forhold til din risiko for at blive ramt af forkølelse eller influenza.

For det første svækker rygning immunforsvaret, men det gør også slimhinderne i næsen mere sårbare - og derved får vira og bakterier nemmere ved at inficere dig.

8. Få D-vitamin

Vi får sjældent nok D-vitamin i vinterhalvåret (og mange danskere får faktisk generelt for lidt hele året).

Derfor kan det for nogle være en god idé at taget tilskud af D-vitamin, når dagene bliver kortere. Alle danskere over 4 år anbefales faktisk at tage 5-10 mikrogram D-vitamin i tilskud hver dag fra oktober til april.

Er du over 70 år eller bor i plejebolig eller hjemmepleje lyder anbefalingen imidlertid, at du skal have omkring 20 mikrogram D-vitamin hver dag hele året, samt 800-1000 mg calcium.

9. Vaccination

Det er også en mulighed at blive vaccineret mod influenza. Vaccinen giver 50-90 procents beskyttelse afhængig af personens alder og helbred.

I år kan blandt andre danskere over 65 år få vaccinationen gratis. Tjek din e-boks for at finde din invitation samt instruktioner i at booke tid.

Kilde: Netdoktor, Fødevarestyrelsen