Før i tiden smed man aldrig noget ud, og gode råd gik i arv. Nu er et af dem tilbage: Et husmoderråd, der kan få æg til at holde i flere måneder.
Lige nu læser andre
De fleste danskere elsker et godt tilbud – også når det gælder æg. Men ofte ender man med flere bakker, end man når at bruge, før de overskrider datomærkningen. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at de skal smides ud.
Ifølge EU-regler vurderes æg som “bedst før” i op til 28 dage efter, de er lagt. Andre lande har dog langt mere gavmilde tidsrammer. I Hong Kong, for eksempel, kan æg holde sig hele 120 dage – altså omkring fire måneder.
Så hvorfor den store forskel?
Svaret ligger i opbevaringen ifølge Express. For med den rette behandling kan æg faktisk holde sig friske langt længere, end mange tror.
Et gammelt trick med vaseline
På det internationale forum Cruisers delte en bruger, RaymondR, sit husråd: Han smører sine æg ind i vaseline. Efter tre måneder klækkede han dem og lavede røræg – og ifølge ham smagte de helt, som de skulle.
Læs også
Forklaringen bag ligger i æggeskallens naturlige egenskaber. Ifølge yacht-eksperten Michael Harpaut bliver æg dårlige, fordi ilt kan trænge igennem skallen og påvirke indholdet. Vaseline, som er lavet af petroleum, skaber en tæt barriere, der forhindrer ilt i at slippe ind.
“Æg, der dækkes af vaseline, kan holde sig i månedsvis,” fortæller Harpaut til Express. Dog advarer han om, at de efter noget tid kan få en let bismag.
Enkle alternativer
Hvis man ikke bryder sig om tanken om vaseline, kan man ifølge Harpaut prøve enklere løsninger. På sine sejlture har han haft held med at pakke æg ind i plastik eller lignende – det kan have næsten samme effekt.
Så næste gang du står med flere æg, end du kan nå at bruge, kan du roligt prøve et af disse gamle tricks. Måske holder dine æg helt til jul.