Kan måske forebygge hjertekarsygdomme: Nyt studie viser lovende effekt af dette vitamin

Sundhed

01/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er vandopløseligt og spiller en vigtig rolle i mange af kroppens funktioner.

Stress og hjerte-relaterede sygdomme rammer mange mennesker. Derfor er det vigtigt at tage højde for disse faktorer, når vi planlægger vores liv, så vi passer godt på vores krop og generelle sundhed.

Derfor er det værd at lytte med, når forskningen giver et bud på, hvad der måske kan være med til at mindske risikoen for den slags dårligdom - og det er der netop kommet.

Et nyt studie afslører nemlig, at et særligt vitamin kan hjælpe med at forebygge hjerteproblemer og stress.

Det skriver Oneman.

Større mængde gavnede forsøgspersonerne

Det er velkendt, at vitamin B6 gavner den mentale sundhed.

Denne antagelse kommer fra Jess Eastwood, der er en del af forskerholdet ved University of Reading, som står for en ny undersøgelse om B6.

Undersøgelsen viste nemlig, at høje doser af B6, det vil sige 100 mg pr. dag, fik forsøgspersonerne til at føle sig mere afslappede og mindskede deres stressniveau.

Forskningen tyder på, at vitaminet ikke kun forbedrer humøret, men også kan være til hjælp ved mere komplekse psykiske tilstande. Det er påvist, at det kan sænke hjerneaktiviteten, hvilket spiller en rolle i mere alvorlige psykosomatiske lidelser.

En ulempe ved undersøgelsen er dog, at den kun involverede en begrænset gruppe på omkring 500 universitetsstuderende.

Derfor kan konklusionerne endnu ikke bekræftes endeligt, men resultaterne tegner lovende.

Hvad er B6?

Vitamin B6, også kendt som pyridoxin, er et vandopløseligt vitamin, som spiller en central rolle i mange af kroppens funktioner.

Det er afgørende for at opretholde sund hud, nerver og røde blodceller og er særligt vigtigt for stofskiftet, hvor det er nødvendigt for nedbrydning og udnyttelse af proteiner, fedtstoffer og visse kulhydrater.

Derudover er vitamin B6 involveret i flere biokemiske reaktioner i nervesystemet og hjælper med at producere neurotransmittere som serotonin, norepinephrin og dopamin, som påvirker humør og hjernefunktion.

Det bidrager også til dannelsen af myelin, et beskyttende lag omkring nerverne.

B6 findes i de fleste fødevarer. De vigtigste kilder til B6-vitamin er magert kød, fjerkræ, fisk, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.