Her er fem usynlige symptomer på slagtilfælde, du skal holde øje med

Sundhed

28/2/23 | 12:00

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Louise S.

Hvert år rammes ca. 12.000 danskere af et slagtilfælde i hjernen, enten som en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning.

Mange kender til de åbenlyse tegn på et slagtilfælde, som for eksempel overdreven hængende ansigt. Men faktum er, at der også kan være usynlige tegn på slagtilfælde, og de kan være lige så alvorlige som dem, man kan se. Det betyder, at det er muligt at få et slagtilfælde, uden du selv bemærker det, men det har stadig stor effekt på din krop, hjerne og hjerneceller.

Almindelige symptomer på slagtilfælde

I alvorlige tilfælde kan slagtilfælde komme med tydelige tegn på angst eller smerte hos en person. Slagtilfælde kan også finde sted i forskellige områder af hjernen, hvilket kan forårsage en række bivirkninger, herunder hjerneskade.

Et sundsinstans påpeger på deres hjemmeside, at et rigtigt slagtilfælde kan komme som følge af et mindre usynligt slagtilfælde, og derfor er det særligt vigtigt at være opmærksomme på dem:

"Afhængigt af hvilken del af hjernen der oplever skade, kan symptomerne på et slagtilfælde variere. Et mini slagtilfælde eller kan også forekomme før et rigtigt slagtilfælde. De, der har oplevet et mini slagtilfælde før, er langt mere tilbøjelige til at lide af et egentligt slagtilfælde i fremtiden.

Usynlige symptomer på slagtilfælde

De typiske usynlige tegn på slagtilfælde kan opdeles i fem punkter:

  1. Pludselig mangel på balance

  2. Midlertidigt tab af grundlæggende muskelbevægelser

  3. Lille hukommelsestab

  4. Pludselige ændringer i humør eller personlighed

  5. Problemer med kognitive færdigheder og evner

Dét skal du gøre, hvis du opdager usynlige symptomer

Hvis du på noget tidspunkt bemærker eller mistænker nogle usynlige symptomer, er den generelle anbefaling at ringe efter en ambulance på 112. Selvom symptomerne ikke længere er bemærkelsesværdige, er det stadig værd at få undersøgt, da der er risiko for at få endnu et slagtilfælde, og endda nok et mere alvorligt et.

Slagtilfælde er mere tilbøjelige til at ske for hos personer over 65 år, især for dem, der har eksisterende hjertesygdomme.