Undersøgelse viser: Disse 3 grøntsager kan gøre dig tyk som midaldrende

Sundhed

02/10/23 | 10:05

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Det er nogle tal, der er til at tage at føle på!

En ny undersøgelse fra Harvard TH Chan School of Public Health viser, at indtag af visse grøntsager kan føre til øget vægt i senere liv. Undersøgelsen strakte sig over et par årtier, hvor deltagerne generelt tog på i vægt, men nogle mere end andre.

136.432 menneskers diæt blev undersøgt i 24 år sammen med data fra spørgeskemaer. Deltagerne i studiet var 65 år eller yngre, da forskningen fandt sted mellem 1985 til 2014. De delte deres medicinske historie, personlige karakteristika og livsstil i begyndelsen af forskningsprojektet og hvert fjerde år derefter. Gennemsnitligt tog folk 1,5 kg på hver fjerde år, svarende til omkring 6,8 kg over de næste to årtier.

Disse grøntsager spiste de

Forskningen viste, at dem, der spiste stivelsesholdige grøntsager, var mere tilbøjelige til at tage mere på end dem, der spiste ikke-stivelsesholdige grøntsager. Faktisk viste sidstnævnte en tendens til at tage 3 kg mindre på end dem, der spiste stivelsesholdige grøntsager.

De, der inkluderede de tre grøntsager i deres diæt, kunne forvente at tage 2,6 kg mere på i samme periode.

Disse associationer var stærkere blandt deltagerne, der i forvejen var overvægtige sammenlignet med dem, der havde en sundere vægt. Flertallet af disse grøntsags- og vægtassociationer var også stærkere blandt kvinder.

Desuden var stigninger i glykæmisk belastning – effekten på blodsukkerniveauet – stærkt forbundet med vægtforøgelse. Skift til højfibre fødevarer, såsom fuldkorn og frugter som æbler, kunne reducere effekten af midalderspredning.

De tre grøntsager, som gav en synlig vægtøgning var kartofler, majs og ærter. De modsvarende og ikke-stivelsesholdige grøntsager var brocoli, gulerødder og spinat – og dem kan du dermed roligt spise dig mæt i.

Det kan du gøre

Forfatterne understregede, at det er en observationsundersøgelse, så det kan ikke konkluderes, at indtag af visse grøntsager forårsager vægtforøgelse. Der er begrænsninger i forskningen, såsom afhængigheden af nøjagtigheden af de oplysninger, deltagerne leverede i løbet af forskningsperioden.

Selvom man skal tage højde for studiets begrænsninger, er det vigtigt at overveje betydningen af grøntsagstyper i kosten, særligt når du bliver ældre. Det ser ud til at kartofler, ærter og majs er de "skyldige" grøntsager, mens broccoli, gulerødder og spinat ser ud til at være de "uskyldige".

En velbalanceret kost med højfiberindhold og lav glykæmisk belastning kan altså potentielt mindske risikoen for vægtforøgelse for midaldrende mennesker – selvom der altid også vil være andre faktorer, som spiller ind.

Kilde: Express