Fermenteret mad og fiberholdigt mad god for stress
I et studie lavet af Nature har de nemlig vist en væsentlig reduktion af deltagernes stressniveau. Studiet løb over fire uger, hvor de spiste gæret mad (fx surkål, kefir og kombucha) og fiberholdigt mad (fx løg, porrer, kål, æbler, bananer og havre) i en periode på fire uger.
Det er stadig ikke helt på plads med, hvorfor denne madtype er så god i forhold til stress. En mulig forklaring er dog, hvordan videnskaben de senere år har påvist, hvor tæt vores tarmflora faktisk arbejder sammen med hjernen – og derved også, hvor tæt forholdet er mellem de centre i hjernen, der styrer vores tanker og følelser og bakterierne i vores mave.
Men indtil nu har det været uklart, hvordan en ændring i diæt påvirker vores stressniveau.
Kilde: Shutterstock
45 personer mellem 18-45 år deltog i testen
Halvdelen af gruppen fik den såkaldte probiotiske diæt, der kort sagt indeholder mere gæret og plantebaseret. Og den er blevet knyttet til øget mentalt velbefindende.
Gruppen fik at vide, at de dagligt skulle spise 6-8 portioner frugt og grøntsager med højt indhold af præbiotiske fibre (fx løg, porrer, kål, æbler, bananer og havre), 5-8 portioner gryn og 2-3 portioner gæret mad (fx surkål, kefir og kombucha). Ugentligt skulle de spise 3-4 portioner portioner bælgfrugter.
I modsætning skulle kontrolgruppen følge den almindelig kostpyramide, der minder om den fra Danmark, som mange af os forsøger at følge.
Mindre stress ved den probiotiske diæt
Ikke overraskende viste det sig, at personerne, der fulgte den probiotiske diæt følte sig væsentlig mindre stressede. Faktisk så de også en sammenhæng mellem, hvor strengt de fulgte diæeten og et lavere niveau af stress.
Søvnen blev bedre i begge grupper. Alligevel fortalte dem, der fulgte den probiotiske diæt, at deres søvnkvalitet var endnu bedre end kontrolgruppens.
Det er derfor værd at tjekke op sin kost, om det er muligt at spise mere gæret mad og mere frugt og grønt.