Derfor klør dine øjne – og det her kan du gøre ved det

Sundhed

14/9/23 | 06:31

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Tørre øjne, skærme øjne, trætte øjne ... Sådan finder du ud af, om du lider af det, og hvad du kan gøre ved det.

Klør dine øjne lidt, og gør de ondt? Har du svært ved at læse? Kan du svare ja til de spørgsmål, kan du have noget, der kaldes tørre øjne. Det er et meget almindeligt problem, der påvirker omkring en fjerdedel af befolkningen, og som kan forårsage skade, hvis det ikke behandles:

"Tørre, trætte øjne kan skyldes mange ting, fra forurening og aircondition til brug af kontaktlinser eller indtagelse af visse medicin," forklarer optometrist Mark Holloway til Daily Mail og tilføjer: "Det opstår, når øjnene ikke producerer tilstrækkeligt med tårer."

Og han fortæller yderligere, at "symptomer inkluderer ømhed, kløe og en følelse af grusethed samt lysfølsomhed og lejlighedsvis sløret syn," siger Mark.

Han råder også folk til at reagere på det. For "at ignorere tørre øjne efterlader hornhinden sårbar over for skader samt muligheden for progressiv synsnedsættelse," siger han.

Øjendråber

Du kan slippe af med denne irriterende tilstand ved regelmæssigt at påføre øjendråber, der erstatter den mistede fugtighed.

Praktiske tip

Det er vigtigt at huske, at dit øje kun kan absorbere en enkelt dråbe ad gangen. Hvis du skal bruge flere typer øjendråber, skal der gå mindst et par minutter imellem hver dråbe. For visse typer øjendråber kan intervallet endda være længere. Hvis du har svært ved at styre øjendråbeflasken og ramme øjet korrekt, kan du overveje at købe en dråbestøtte. Du kan få rådgivning om dette på apoteket.

Vigtige noter

Det er afgørende at undgå kontakt mellem spidsen af øjendråbeflasken og dit øje eller omgivende område, da dette kan forurene øjendråberne i flasken. Øjendråber har begrænset holdbarhed. Konserverede øjendråber kan normalt opbevares i op til 1 måned efter åbning, mens ukonserverede øjendråber bør anvendes inden for 1 uge. De fleste øjendråber er klare ved køb, men hvis de bliver uklare, kan det tyde på forurening, og de bør ikke længere bruges.

Husk altid at konsultere indlægssedlen og apoteket, før du påbegynder øjendråber.