Deler du rygsygdom med Dronning Margrethe?

Sundhed

01/3/23 | 09:24

Skrevet af Emil B.

Dronning Margrethe blev forleden indlagt, da hun skulle igennem en operation for en rygsygdom. Den hedder spinalstenose og er en form for forsnævring af rygmarvskanalen. Og mange har, derfor har vi skrevet denne artikel, så du kan få større indsigt i den.

Fornævring af spinalkanalen

Sygdommen, som mange ældre personer lider af, herunder Dronning Margrethe, giver i mange tilfælde ikke nævneværdige symptomer, og det er en naturlig del af aldringsprocessen, men i nogle tilfælde kan den give markante gener.

Forsnævringen af spinalkanalen kan nemlig trykke på rygmarven og på nerverødderne, og det kan give kraftige smerter.

Det er en sygdom, der rammer meget forskellige dele af kroppen men særligt det nederste dele af kroppen er udsat, da det også er der, hvor sygdommen udspringer.

Symptomerne er en forstyrret følesans, svaghed af musklerne i benene. I mere svære tilfælde kan vandladningen og afføring også blive forstyrret.

Det kan også være mindre generende symptomer som smerter i lænden og muskelstyrken kan også være nedsat.

Sådan bliver sygdommen behandlet

I de fleste tilfælde består behandlingen af at justere ens aktivitiveter, så det lindrer og generne bliver mindre, der er nemlig ikke nogen smertestillende, som kan helt gøre smerterne mindre.

I stedet betyder det, at hvis du har mange stående og gående aktiviteter, så er det nu bedre, at du skifter nogle af dem ud med mindre belastende aktiviteter. Det kan fx være at skifte til cykling, da denne er mindre hård for underkroppen.

Dog er det vigtigt, at stadig bevæge sig godt, da bevægelse er en af måderne symptomerne lindres og i ikke forværres i hvert fald.

Hvis det dog ikke hjælper, så kan det være, ligesom i Dronning Margrethes tilfælde, at det kan komme på tale at lave en operation. Denne operation består i at lave mere plads i spinalkanalen, og for mange har den en god effekt.