Dejlig udvikling: Nu er andelen oppe på 76 procent på tværs af 21 kommuner

Sundhed

19/09/2024

Foto: Bevæg dig for livet
Foto: Bevæg dig for livet

Skrevet af J. Bøgen

Det er fem procentpoint mere end i 2022.

Bevæg dig for livets store årlige idræts- og motionsvaneundersøgelse er netop offentliggjort, og her er andelen af aktive voksne på tværs af de såkaldte visionskommuner nu oppe på 76 procent.

Det er en stigning på to procentpoint i forhold til sidste år og fem procentpoint i forhold til 2022, og den løbende fremgang skaber glæde i organisationerne bag idrætsvisionen:

”Det er en flot udvikling, og vi kan være meget tilfredse med, at der kommer flere og flere aktive borgere i Bevæg dig for livets visionskommuner. For bag tallene ligger et vedholdende og strategisk målrettet stykke arbejde, som vi nu for alvor begynder at se resultaterne af,” siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.

Indfrier overordnet målsætning

Dermed er en af Bevæg dig for livets overordnede målsætninger om, at 75 procent af danskerne skal dyrke idræt og motion i 2025 indfriet på tværs af de 21 kommuner, som medvirker i undersøgelsen. Og det er imponerende, lyder det fra Danmarks Idrætsforbunds (DIF) næstformand Thomas Bach:   

”I Bevæg dig for livet har vi sat nogle ultraambitiøse mål, og selvom målet om 75 procent aktive borgere ikke er det eneste og altafgørende mål for Bevæg dig for livets samlede succes, så har det været en ledestjerne hele vejen. At det mål nu er indfriet på tværs af visionskommunerne, som har arbejdet målrettet med visionen, er både flot og meget imponerende,” siger han og fortsætter:

”Samtidig skal vi huske, at tallet i undersøgelsen alene er for den voksne målgruppe. Hvis de endnu mere aktive børn havde medvirket, havde tallet været endnu højere.”

Klar sammenhæng mellem motion og trivsel

Undersøgelsen, der er gennemført af et eksternt konsulentfirma for DIF og DGI, fokuserer på de voksne borgere, som er Bevæg dig for livets primære målgruppe. 21.490 borgere har medvirket i undersøgelsen, hvor mere end tre fjerdedele altså svarer ja til spørgsmålet om, hvorvidt de ”normalt dyrker idræt eller motion.”

Derudover er respondenterne blandt andet blevet bedt om at forholde sig til deres egen trivsel ud fra fem spørgsmål. Og her tegner der sig vanen tro også et billede af, at de aktive borgere har en bedre selvvurderet trivsel end dem, der ikke dyrker idræt eller motion.

”Idræt og bevægelse hænger positivt sammen med trivsel. Netop derfor giver det så god mening at fortsætte det vigtige arbejde med at motivere så mange som muligt til at være aktive i idrætsfællesskaber,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Halvdelen lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Selvom flere er blevet aktive i kommunerne, er det langt fra alle de aktive, der lever op til Sundhedsstyrelsen anbefalinger om motionens omfang og intensitet.

I undersøgelsen lyder tallet på 52 procent, når det kommer til minimumsanbefalingerne om 30 minutters daglig motion med moderat til høj intensitet.

”Det er rigtig godt, at borgerne i visionskommunerne overordnet set er blevet mere aktive. Det glæder vi os over, men samtidig er der en fælles opgave i at flytte flere fra de lettere aktiviteter over til noget med lidt højere intensitet. Og her er fællesskaberne i landets mange idrætsforeninger et oplagt bud,” siger Thomas Bach.

Generelt er der fremgang at spore på adskillige parametre i undersøgelsen. Du kan dykke ned i hele Bevæg dig for livets idræts- og motionsvaneundersøgelse i det vedhæftede dokument.

Resultater fra undersøgelsen

  • 76 procent af respondenterne på tværs af 21 visions- og partnerskabskommuner angiver, at de er fysisk aktive. Det er en stigning på to procentpoint i forhold til 2023 og fem procentpoint i forhold til 2022.

  • Andelen af aktive borgere er steget for samtlige aldersgrupper fra 2023 til 2024 på nær aldersgruppen 40-59 år, som er uændret (75 procent).

  • Vandreture (64 procent), fitness/styrketræning på egen hånd (44 %) og løb (33 %) er de mest populære aktiviteter i 2024.

  • Borgere, som dyrker idræt eller motion, giver udtryk for at trives i højere grad end borgere, som ikke dyrker idræt eller motion (ni point højere på det såkaldte trivselsindeks).

  • Naturen er fortsat den mest populære arena for fysisk aktivitet. 82 procent af de aktive borgere benytter naturen til at dyrke idræt eller motion.

  • 52 procent af respondenterne vurderer, at de lever op til Sundhedsstyrelsens minimumsanbefalingerne om 30 minutters daglig motion med moderat til høj intensitet.

  • Det skal bemærkes, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet er ændret i år, og det er måden der spørges på i denne undersøgelse således også. Ændringen har givetvis haft indflydelse på den relativt store stigning fra 2023 til 2024, når det kommer til at leve op til Sundhedsstyrelsens minimumsanbefalinger.

  • Der er tale om en såkaldt benchmark-undersøgelse, som gentages årligt. Formålet er at få brugbar viden om danskernes idræts- og motionsvaner og give visions- og partnerskabskommunerne et styringsredskab i deres arbejde på idrætsområdet.

  • Konsulentvirksomheden Moos-Bjerre A/S har stået for at indsamle og analysere data for Bevæg dig for livet (DIF og DGI).

  • Spørgeskemaet er sendt ud i de 21 visions- og partnerskabskommuner, hvor 21.490 tilfældigt udvalgte borgere i alderen 18-75 år har besvaret skemaet.

  • Erfaringen er, at det ofte er borgere, der dyrker idræt eller motion, som er mere tilbøjelige til at deltage i undersøgelsen end andre.

  • Dataindsamling er sket i maj og juni 2024.

Fakta om Bevæg dig for livet

Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. En ambitiøs vision, som DIF og DGI arbejder for at indfri med støtte fra TrygFonden og Nordea-fonden fra 2015-2025. ’Bevæg dig for livet’ er den største partnerskabsaftale i dansk idræts historie, og siden starten er der blandt andet udviklet et hav af idrætskoncepter (Fodbold Fitness, Five-a-side Håndbold, Voksenfjer mv.), tilbudt rådgivning og gennemført kampagner samt events som Royal Run. Derudover er der løbende indgået aftaler med en lang række såkaldte visionskommuner, som har forpligtet sig til at arbejde målrettet med idrætsvisionen.