6 fejl, du nok begår, når du børster tænder

Sundhed

08/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Undertegnede må nok erklære sig skyldig i et par af dem ...

Når det kommer til at børste vores tænder, er det lige så naturligt som at trække vejret for mange af os. Du fugter børstehovedet, klemmer på tandpastaen og begynder at børste.

Men selvom vi alle holder trit med denne rutine to gange om dagen, vidste du så, at der ofte begås fejl under processen - fejl, som selv de bedste elektriske tandbørster ikke kan rette?

Lav en af ​​disse fejl, og din tandsundhed vil blive ramt. Du renser måske ikke dine tænder så grundigt som nødvendigt, eller måske gør du mere skade end gavn på dit tandkød. I begge tilfælde er der ændringer, du kan foretage for at forbedre tingene.

Her får 6 fejl, du skal undgå, når du børster tænder - men som du nok begår i ny og næ.

1. Du børster for hårdt

Den første og mest åbenlyse fejl, du skal undgå, er at børste dine tænder for hårdt. Dette gøres nemt, når vi vil have vores tænder grundigt renset, med håbet om at blege dem i processen.

Du skal dog undgå denne vane, fordi den vil slide emaljen og beskadige tandkødskanten. Faktisk kan det endda få din tandkødskant til at trække sig tilbage, hvilket tilskynder til tandkødssygdomme og øget følsomhed.

Oven i dette vil tandbørstehovedet blive beskadiget og misformet, hvis du børster dine tænder for hårdt, hvilket betyder, at du bliver nødt til at udskifte det oftere og bruge mere på din tandpleje i det lange løb.

2. Du børster ikke længe nok

Vi har altid travlt, især først om morgenen, og det er derfor, mange af os ikke giver nok tid til vores tænder.

For at hjælpe os med at blive ved længe nok har nogle elektriske tandbørster timere, som minder dig om at gå videre til den næste del af munden. Der plejer at være fire 30-sekunders tidsindstillede sessioner, med en pause i tempoet mellem hver for at fortælle os, at vi skal gå videre til næste kvadrant. Tandbørsten giver så besked efter de anbefalede to minutter for at angive, at tiden er gået.

Selvom mange af os har denne vejledning, er problemet, at mange af os ignorerer det. Vi klarer en hurtig børstning rundt i munden og antager så, at det er nok.

Men mindre end to minutter er ikke tilstrækkelig tid til at give en grundig rengøring. Du vil sandsynligvis mangle vigtige områder af din mund, hvilket fører til vores næste fejltagelse.

3. Du når ikke hele vejen rundt

Selvom du bruger de fulde to minutter på at børste dine tænder, skal du sørge for, at du børster dem rigtigt. Du skal give hver tand en jævn og ensartet rensning, både foran, bagved og på toppen.

Derudover skal du sørge for, at din børstemetode er korrekt. Hvis du har en elektrisk tandbørste, behøver du ikke at skrubbe, det er bedst, hvis du gradvist arbejder dig fra tand til tand og bevæger dig langsomt, men effektivt.

De fleste af os er vant til at børste kraftigt fra vores dage med en manuel tandbørste, så det kan være en vanskelig vane at bryde. Men hvis du skrubber med en elektrisk tandbørste, opnår den ikke en mere effektiv rengøring.

4. Du bruger et gammelt tandbørstehoved

Uanset om du bruger en manuel eller elektrisk tandbørste, skal hovedet/børsten skiftes af og til. Ellers vil det gradvist slides, flosse og miste sin effektivitet.

Ikke nok med det, det kan også huse bakterier over tid, så det bør udskiftes, når det er nødvendigt.

Anbefalingen går på at udskifte børstehovedet hver tredje til fjerde måned, selvom det kan være nødvendigt at gøre oftere, hvis det viser synlige tegn på skade.

For at undgå bakterievækst skal du sørge for, at din tandbørste opbevares korrekt mellem brug. Det betyder, at du skal sikre dig, at børstehovedet er afdækket og får lov til at lufttørre helt. Opbevar ikke tandbørsten i en skuffe eller et skab, og undgå at bruge børstehovedbetræk.

5. Du glemmer at bruge tandtråd

Selvom nogle måske ikke vil tænke over det, er tandtråd en vigtig del af din tandpleje. Det fjerner plak og madrester, som tandbørsten ikke kan nå.

Det er vigtigt, fordi denne plak ellers kan føre til tandkødssygdomme og huller i tænderne.

Hvis du ikke er fan af traditionel tandtråd, kan du vælge at bruge en "vandtråd" i stedet for. Disse fjerner plak fra mellem tænderne ved hjælp af fokuserede vandstråler. Dette kombinerer en elektrisk tandbørste med en tandtråd for at spare plads. Husk, at dette kan være en rodet proces, især før du vænner dig til at bruge det.

6. Du renser ikke din tandbørste

At skylle din tandbørste efter hver brug er ikke nok til at rengøre den grundigt. Du bør altid fjerne det overskydende vand fra børsterne, før du tørrer håndtaget og opbevarer det i opretstående stilling.

Fjern hovedet, hvis du også bruger en elektrisk tandbørste; dette forhindrer udtørring af resterende tandpasta mellem delene.

Du bør desinficere din tandbørste regelmæssigt for at dræbe eventuelle bakterier. Du kan gøre dette ved at nedsænke hovedet i antibakterielt mundskyl eller i en opløsning af ½ kop vand med to spiseskefulde destilleret hvid eddike og en teskefuld bagepulver. Lad det stå i 15 minutter i mundskyllevandet eller 30 minutter i eddikeopløsningen.

Prøv at indarbejde dette i din almindelige rengøringsrutine, og desinficer din tandbørste en gang om ugen.