Tager kun 3 dage: Sådan ændrer du dine søvnrutiner til det bedre

Sundhed

05/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

De fleste af os sover ikke nok, men sådan her får du en sund rutine.

Mere end en tredjedel af amerikanerne sover mindre end de anbefalede syv til ni timer om natten - men søvnen kan genstartes på kun tre dage, ifølge eksperter.

Det skriver Mirror

Centers for Disease Control and Prevention afslørede, at voksne ikke får nok søvn på regelmæssig basis, og det kan påvirke en persons helbred alvorligt.

Undersøgelsen anbefaler voksne i alderen 18-60 år at sove mindst 7 timer hver nat for at fremme optimal sundhed og velvære.

Mennesker, der sover mindre end syv timer, kan sætte sig selv i en øget risiko for at udvikle kroniske lidelser som fedme, forhøjet blodtryk, hjertesygdomme, slagtilfælde og diabetes. "Som en nation får vi ikke nok søvn," sagde Wayne Giles, M.D., direktør for CDC's Division of Population Health og fortsatte:

“Livsstilsændringer såsom at gå i seng på samme tid hver aften; stå op samme tid hver morgen; og at slukke eller fjerne fjernsyn, computere og mobiler fra soveværelset, kan hjælpe folk med at få den sunde søvn, de har brug for."

Disse er tipsene fra Centers for Disease Control and Prevention og Healthline for at hjælpe med at prøve at få en bedre nattesøvn på kun tre dage.

Lørdag

Søvneksperter siger, at selvom det kan være ekstremt fristende at blive ude sent på en fredag ​​aften, så er det vigtigt at gå i seng kl. 23.00.

Folk bør indstille en alarm til at gå i gang om 10-11 timer, hvilket giver dem mulighed for at sove til klokken 10.

Dette vil give dig 10-11 timers søvn. Når du er oppe, start weekenden med vand og hav en flaske med dig – det vil hjælpe dit stofskifte, da mild dehydrering kan få folk til at føle sig trætte.

At have grøntsager er også en af ​​de bedste måder at forbedre søvn på, og det er vigtigt at inkorporere dem med din daglige mad, ifølge Leah Groppo, en klinisk diætist hos Standford Health Care.

Hun sagde: "Det er vigtigt at give energi til din krop. Enhver form for diæt, der begrænser kalorier aggressivt, er ikke en bæredygtig plan, og det er ikke godt for energien."

Da det er weekend, skal du ikke tjekke dine e-mails - dette vil hjælpe dig med at komme dig over fysisk og følelsesmæssig træthed.

Motion er også afgørende, så tag i fitnesscenteret, tag en cykeltur eller en lang gåtur, noget som får dig til at falde hurtigere i søvn og sove længere. Gå i seng kl. 23.00 og indstil en alarm til om 9 til 10 timer.

Søndag

Vågn op kl. 8.00 og med næsten 10 timers søvn de sidste to dage, burde du føle dig mere energisk og mindre træt.

Begræns dit koffeinindtag til 1-2 kopper om dagen og drik ikke kaffe efter kl. 14.00, da dette vil påvirke din nattesøvn.

Selvom du føler dig træt, så prøv at slå det ved at gumle på nødder og frø, hele frugter, hummus og andre proteinrige snacks.

Lav desuden en madplan for resten af ​​ugen, da dette vil hjælpe med at bevare hjernekraften og vil hjælpe dig med at undgå at få fat i usunde takeaways.

Prøv at slappe af før sengetid ved at læse en bog eller ved at tage et karbad eller brusebad. Dette vil hjælpe din hjerne til at vide, at sengetid er på vej.

Gå i seng kl. 23.00. Men hvis du har svært ved at falde i søvn, så prøv at bruge hvid støj, såsom en ventilator, eller ved at bruge ørepropper.

Mandag

Vågn op kl. 6 og lav din morgenkaffe eller te. Det er vigtigt at spise morgenmad, da dette vil forberede dig på dagen – og vil hjælpe med at holde din krop fyldt op hele dagen.

Når frokosttid ankommer, skal du vælge noget lettere, prøve at undgå chips og kulhydrater. Sudier har afsløret, at de, der sover mindre, har tendens til at spise flere kalorier og føle sig mindre opmærksomme om eftermiddagen.

Under din frokostpause skal du gå en eftermiddagstur, da motion kan hjælpe med at reducere træthed fra en overanstrengt hjerne.

Gå i seng kl. 23.00. Indstil din alarm til klokken 7.

Det er vigtigt ikke at bruge iPads, telefoner eller computere mindst en time før sengetid.

Resten af ​​ugen

Prøv at få mindst syv timers søvn hver nat.

Det kan opnås ved at spise en afbalanceret kost i løbet af dagen, motion og begrænse alkoholholdige drikkevarer og sukkerholdige fødevarer.

Lav en madplan i løbet af ugen og lav din frokost dagen før.

Du vil begynde at vide, hvornår du får nok søvn, når du kan vågne op uden en alarm, ikke føler dig træt i løbet af dagen eller sover længere i weekenden, end du normalt ville gøre på hverdage.

Mad og koffein erstatter ikke tiltrængt hvile, så hvis du har lavt energiniveau på grund af mangel på søvn, er det vigtigt at sove i og lytte til din krop.