3 gode grunde til, du skal lade være med at rense ører

Sundhed

20/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er vist mange, der skal ændre på deres daglige rutiner ...

Kan du komme i tanke om noget, du gør, som er næsten uimodståeligt, meget populært, men en dårlig idé, der er baseret på en sundhedsmyte?

Du har måske gættet det: At indsætte vatpinde i dine ører.

Selvom mange danskere har det som en fast del af deres baderutine, at ørerne lige får en rensning med de famøse vatpinde, så er det ifølge retningslinjer fra American Academy of Otolaryngology/Head and Neck Surgery Foundation en hamrende dårlig idé - og det er der flere gode grunde til.

Det er unødvendigt

Øret er selvrensende. Der kræves ingen rutinemæssig vedligeholdelse. Ørevoks produceres i øregangen og migrerer naturligt fra dybere inde til ydersiden.

Der er selvfølgelig undtagelser. Nogle mennesker laver mere end den gennemsnitlige mængde ørevoks, og for andre (især ældre voksne) bliver det hårdere og tørrere end normalt. Selv i disse situationer er det ikke svaret at indsætte en vatpind i øret.

Det kan være skadeligt

Indføring af en vatpind (eller noget andet) i øret kan beskadige øregangen eller trommehinden eller skubbe ørevoks længere ind i kanalen, hvilket gør det sværere at fjerne. Dette kan forårsage en følelse af tryk i øret og nedsat hørelse.

Endnu værre kan klumper af ørevoks skubbet ned i nærheden af ​​trommehinden føre til smertefulde øreinfektioner.

Ørevoks er ikke et tegn på dårlig hygiejne

Her ser det ud til, at der er en misforståelse. Ørevoks - det medicinske udtryk er "cerumen" - er der af gode grunde. Blandt andet cerumen:

  • er en naturlig fugtighedscreme, der forhindrer huden inde i øret i at blive for tør

  • fanger snavs og støv, før de kan nå dybt ned i kanalen

  • absorberer døde hudceller og snavs

  • forhindrer bakterier og andre smitsomme organismer i at nå det indre øre

Nogle mennesker laver mere ørevoks, mens andre laver mindre. Sammensætningen af ​​ørevoks varierer afhængigt af etnicitet, alder, miljø og endda kost.

Selvom der synes at være en vis "ad-faktor" forbundet med ørevoks, er det ikke en afspejling af urenhed; faktisk er det et tegn på normale, sunde ører.

Hvad skal man gøre ved "cerumenose"

Ophobning af ørevoks kan forårsage symptomer. Når det gør det, kalder lægerne det "cerumenose" og anbefaler håndkøbs øredråber, der kan blødgøre ørevoks og gøre det lettere at komme ud af øret (med blid skylning, f.eks. under et brusebad).

Eller en sundhedsekspert kan kigge ind i dit øre og bruge instrumenter, der er specielt designet til at fjerne ørevoks.

Afslutningsvis

Der er en grund til, at producenterne af vatpinde har sat denne advarsel på deres emballage: "Indsæt ikke vatpind i øregangen, da det kan forårsage skade." Men, det fortsætter stadig.

Måske er det bare for fristende eller tilfredsstillende. Måske læser ingen etiketterne på de produkter, de bruger. Eller måske er myterne om ørevoks for rodfæstet til let at kunne aflives med fakta.

Uanset årsagerne, ved du nu, at du skal stoppe med at putte vatpinde i dine ører. Og det gælder også for udfoldede papirclips, pennehætter eller hvad du ellers har brugt!

Kilde: Harvard University