Ældre mennesker har større risiko for at udvikle hudkræft - Sådan beskytter du dig bedst mod sygdommen

Sponseret indhold

06/06/2023

Skrevet af Martin Hansen

Den hyppigste kræftform i Danmark er hudkræften basalcellekræft, og forekomsten af sygdommen er stigende. Personer med lys hud, der har været eksponeret for meget sollys eller solarie, har størst risiko for at udvikle hudkræft, og jo ældre man bliver, og jo lysere huden er, desto større er risikoen. Heldigvis er kræftformen ikke farlig, og den kan ofte fjernes hos en hudlæge.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Du kan gøre meget selv for helt at undgå at udvikle hudkræft. Hvilke forebyggende tiltag du bør gøre dig, kan du blive klogere på i artiklen her.

Husk altid solbeskyttelse

Den største og vigtigste årsag til almindelig hudkræft er solens UV-stråler. Sygdommen udvikler sig især på de områder af kroppen, som oftest er eksponeret for sollys såsom hænder, ansigt og isse. Det afgørende for udviklingen af hudkræft er den samlede mængde sollys, man har været udsat for. Derfor er de fleste hudkræftpatienter ældre mennesker, der har fået store mængder sol i løbet af livet.

En af de vigtigste ting du bør foretage dig i forebyggelsen af hudkræft er at påføre solbeskyttelse. Når UV-indekset er 3 eller derover, bør du bruge solcreme. Husk at solcremen skal beskytte mod både UVA og UVB. Desuden bør du som minimum smøre dig ind i faktor 15 i Danmark og faktor 30 i varme lande. Ophold dig derudover i skyggen midt på dagen mellem kl. 12 og 15, hvor solens stråler er stærkest.

Er skaden sket? Mohs kirurgi er en effektiv behandlingsform

Hvis du har fået konstateret almindelig hudkræft, kan du i mange tilfælde få det fjernet med Mohs kirurgi, som du kan læse mere om her: https://hudkræftklinikken.dk/mohs-kirurgi/. Kort fortalt er denne kirurgiform en meget effektiv behandlingsmetode, hvor den synlige hudkræft og en mindre bræmme af det omkringliggende sunde væv fjernes. 

Da det ikke er muligt at vide på forhånd, hvor langt kræften har bredt sig uden for det synlige område, undersøger man løbende det fjernede væv i mikroskop. Vævet bliver behandlet efter Mohs principper, hvilket betyder, at det deles, markeres, fryses, skæres i mikroskopisk tynde skiver og farves. På den måde bliver det synligt, om der er resterende kræftceller i præparatet, hvorved det sikres, at alt kræftvæv er fjernet. 

Hele processen bliver gentaget, indtil der ikke længere kan findes kræftceller i vævet. Det sparer således mest muligt af det raske væv og giver det pæneste kosmetiske resultat med én enkelt operation.