Så stort er kongehusets underskud!

Royalt

01/4/23 | 06:12

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Det er ikke hverdagskost at ens opsparing bliver reduceret med næsten 50%, men det er alligevel tilfældet for det danske kongehus

Kongehuset har for nyligt udgivet deres årsrapport for 2022, der bød på et svimlende underskud på næsten 8,5 millioner kroner. Tabet betyder at kongehusets egenkapital falder til under 10 millioner kroner.

Øgede indtægter

På trods af underskuddet fremgår det af årsrapporten, at indtægterne steg 2% ift. 2021. Indtægtsstigningen sker både pga. øget statsydelse, men de tjente også flere penge på leje samt, hvad der fremstår som "øvrige indtægter".

På trods af de ellers fine takter skyldes det store underskud i høj grad, at omkostninger til kongehusets egendomme er steget med næsten 3 millioner kroner, hvor især varme og el har ramt de royale lige såvel som os almene borgere.

Derudover er der også en stor udgiftspost i forbindelse med Hendes Majestæts 50 års jubilæum som regent, hvilket der selvfølgelig var budgetteret til.

Andre nye udgifter, der var budgetteret med inkluderer øget IT-sikkerhed og vedligeholdelsesprojekter.

Nye roller for hof og kongelige

Som resultat af underskuddet meldes det ud, at kongehuset kigger ind i en effektivisering, som vi kender det fra de fleste andre arbejdspladser. Det betyder i praksis, at flere medlemmer af både kongehuset og af deres hof vil opleve at få nye roller og opgaver, der er i trit med tiden, hvilket sker i overensstemmelse med danskernes forventninger til kongehuset ifølge Hofmarskal Kim Kristensen.