Mette Frederiksen er sikker: "Det sker snart"

Politik

10/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Statsministeren er i Litauen denne uge.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Støtten til Ukraine og forsvaret af NATO er nogle af omdrejningspunkterne, når statsminister Mette Frederiksen deltager i NATO’s topmøde i Vilnius (hovedstaden i Litauen) den 11. juli til 12. juli sammen med udenrigsministeren og den fungerende forsvarsminister.

”NATO er og bliver hjørnestenen i Danmarks sikkerhed. Der er intet over eller ved siden af. Allierede har arbejdet målrettet på at styrke NATO. Det arbejde skal vi nu gøre status på,” siger statsminister Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Det er lidt over et år siden, de nu 31 medlemslande mødtes til et topmøde i forsvarsalliancen - og Mette Frederiksen virker sikker på, at det næste topmøde bliver med en ny stol om bordet.

”Finsk – og snart svensk – medlemskab af alliancen er en historisk milepæl for NATO, Norden og Danmarks sikkerhed. Og der er ingen tvivl om, at de vil styrke alle allieredes sikkerhed. Det er samtidigt afgørende, at vi sikrer den markante støtte til Ukraines forsvarskamp, hvor jeg er stolt af, at Danmark er blandt de største bidragsydere i forhold til vores størrelse. Ukraines sikkerhed er vores sikkerhed.”

Tyrkisk modstand

Det er imidlertid langt fra sikkert, at det bliver i løbet at topmødet i Vilnius, NATO bliver udvidet til 32 medlemslande.

Alle landene i alliancen skal nemlig sige god for nye medlemslande, og her er der mildest talt opstået kurrer på tråden.

Tyrkiet nægter nemlig at godkende Sverige som nyt medlem af NATO, fordi Tyrkiet vil have Sverige til at gøre mere for at forhindre PKK-tilhængere i at demonstrere i Sverige.

PKK er en forkortelse for Kurdistans Modstandsbevægelse, og både Tyrkiet og EU betegner organisatioinen som en terrorbevægelse.

Under sidste års topmøde i Madrid, blev Tyrkiet og Sverige enige om en liste over ting, Sverige skulle leve op til, for at Tyrkiet ville godkende et svensk medlemskab i NATO, og det har vore svenske naboer sådan set efterlevet.

Men så sent som i dag, mandag, er Tyrkiets præsident, Erdogan, kommet med nye krav - denne gang noget, som faktisk ikke har noget med NATO at gøre.

Han kræver nemlig, at EU åbner for tyrkisk medlemskab af unionen, hvis Tyrkiet skal åbne for svensk medlemskab af NATO.