Klimatopmøde får kritik: 400 privatfly ankommer til Egypten

Politik

12/11/22 | 10:40

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Kan du se det ironiske i et klimatopmøde med over 400 privatfly?

Klimadelegerede blev anklaget for hykleri, efter at 400 privatfly ankom til Egypten til COP27.

Det skriver Dailymail

Adskillige indlæg på sociale medier kritiserede de deligationer, der ankommer til COP27 for at rejse med privatfly.
Climate Action Against Disinformation, en gruppe, der analyserer tendenser i falsk information på sociale medier, sagde i en rapport torsdag, at fortællinger om formodet 'hykleri og elitisme' var et af hovedfokuserne i klimaskeptiske budskaber under COP27.

Det virker dog ikke til at oplysningen om de 400 fly er falsk, selvom det præcise antal variere i de forskellige nyhedsmedier. 

400 privatfly

Egyptiske kilder bekræftede påstanden om, at omkring 400 private jetfly landede under COP27.

Nogle medier citerede lavere estimater fra fly-trackere, selvom der kan have været private flyvninger, der ikke blev logget af overvågningstjenester.

"Mere end 400 private jetfly landede i de seneste par dage i Egypten," fortalte en kilde tæt på de egyptiske luftfartsmyndigheder, som bad om ikke at blive navngivet. "Inden klimamødet afholdte vi et møde om det forventede antal jetfly, så der kunne blive arrangeret en velkomst i Sharm el Sheikh lufthavn:" 

Den 6. november pralede Ahmed Moussa, en talkshow-vært tæt på den egyptiske ledelse:

"Sharm el-Sheikhs lufthavn tog imod mere end 300 private jetfly. Lufthavnen blev renoveret med flere korridorer for at byde gæsterne på COP27 velkommen.'

Udsender fem gange mere forurening

Kritikken af ​​private jetfly steg også under det sidste FN-klimatopmøde, COP26, i Glasgow i november 2021.

Den 5. november besatte hundredvis af klimaaktivister et område for private jetfly i Amsterdams Schiphol-lufthavn.  De opfordrede til at forbyde brugen af sådanne fly.

Protesten blev organiseret af miljøgrupper Greenpeace og Extinction Rebellion. En af deres budskaber er, at passagerer på private jetfly producerer langt flere planetopvarmende emissioner pr. indbygger end passagerer på kommercielle flyvninger.

Ifølge den europæiske kampagnegruppe for ren transport, Transport og Miljø, kan et privatfly udsende to ton kuldioxid på en time og er fem til fjorden gange mere forurenende pr. passager end et kommercielt fly.

Der er mere end 33.000 deltagere tilmeldt COP27, hvor delegerede holder samtaler på om finansieringen for grønnere økonomi i udviklingslande.

Forskere siger, at klimaændringer forårsaget af menneskers afbrænding af fossile brændstoffer forværrer ødelæggende katastrofer, herunder oversvømmelser, hedebølger og tørke, som sandsynligvis vil intensivere i de kommende årtier, hvis emissionerne ikke reduceres