Den indeholder stort set alt, hvad der er værd at vide om ejendommen, og så bliver den brugt som dokumentation i forbindelse med bl.a. offentlige ejendomsvurderinger, byggesager og ejendomshandler.
Ikke mindst derfor er det vigtigt, at boligejerne forstår den og sikrer, at oplysningerne på den er korrekte.
Det er BBR-meddelelsen fra Bygnings- og Boligregistret (BBR), det hele handler om. Og fra i lørdags, den 25. januar 2025, kom den til at se anderledes ud.
Fremover vil ejere af både private boliger og erhvervsejendomme nemlig modtage en BBR-meddelelse, som er mere enkel. Selve meddelelsen vil på mange måder være genkendelig, men den har fået en brugervenlig make-over, hvor indholdet er blevet mere overskueligt samtidig med, at der er blevet luget ud og sorteret i data, koder og formuleringer.
”Det skal være nemmere for boligejerne at forstå de oplysninger, som fremgår om deres ejendom, og vi arbejder i den forbindelse altid på, hvordan vi kan forbedre vores kommunikation og meddelelser,” forklarer Christopher Stryhn Møller, der er kontorchef for BBR-kontoret, og uddyber:
”Derfor lancerer vi nu den nye BBR-meddelelse, som er mere struktureret, mere præcis og mere brugervenlig. Derudover lever den op til kravene om tilgængelighed, hvor indholdet kan blive læst op for personer med funktionsnedsættelse. Så alt i alt vil ejendomsejere forhåbentligt opleve den nye meddelelse som både genkendelig og samtidig mere forståelig.”
BBR – et register for vores fælles velfærd
Bygnings- og Boligregistret – eller i daglig tale BBR – er det register, som ligger inde med oplysninger om Danmarks bygninger, boliger, grunde, tekniske anlæg og energiforbrug.
BBR er etableret ved lov i 1977 og bliver i dag drevet i et samarbejde mellem Vurderingsstyrelsen og landets kommuner. Derfor er den nye BBR-meddelelse også udviklet i et samarbejde mellem Vurderingsstyrelsen og Kommunernes it-fællesskab KOMBIT.
BBR-meddelelsen er offentlig tilgængelig og kan hentes for alle ejendomme i Danmark. Den kan hentes via opslag på bbr.dk eller ois.dk. Oplysningerne i BBR anvendes til mange forskellige formål i både stat, kommuner og det private.
I det offentlige gælder det for eksempel offentlige ejendomsvurderinger og bloktilskud til kommunerne samt boligstøtte. I det private gælder det for eksempel låntagning og ejendomshandel i finans- og ejendomssektoren.