Disse boligejere skal begynde at spare op: Stor ekstraregning på vej

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det beskrives som rigtig uheldig timing.

Mange boligejere vil mærke en markant økonomisk belastning, når deres rentetilpasningslån udløber i slutningen af juni.

De nuværende lån med lave renter bliver erstattet af langt dyrere alternativer. Ved denne uges renteauktioner landede F3- og F5-renterne på henholdsvis 3,20 procent og 3,08 procent, oplyser Totalkredits chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard til Ekstra Bladet.

Uheldig timing for boligejere

Boligejere, der skal refinansiere nu, bliver ramt af uheldig timing, da Totalkredit forventer, at renterne ved den næste auktion i november vil være noget lavere.

"Ved Totalkredits næste renteauktion i november forventer vi F3- og F5-renter noget under 3 procent, og du kan derfor sige, at det er en lidt træls timing for de boligejere, der har fået refinansieret nu, fordi det ser ud til, at renterne bliver lidt lavere næste gang," siger Malthe-Thagaard.

Han påpeger dog, at renteprognoser er notorisk usikre, og boligejere bør ikke være alt for sikre på fremtidige renteniveauer.

Stor ekstraregning for boligejere

Den økonomiske byrde bliver særlig mærkbar for boligejere med afdragsfrie lån.

"For et afdragsfrit F3-lån på en million kroner vil den årlige regning efter skat stige med næsten 25.000 kr. Dette vil mærkes i ethvert budget. For et tilsvarende F5-lån vil stigningen være ca. 24.000 kr. årligt," oplyser Malthe-Thagaard.

Boligejere med større lån vil opleve endnu større stigninger, hvor en gæld på tre millioner kroner vil resultere i en ekstra årlig udgift på cirka 75.000 kr.

Selvom boligejere med lån, der inkluderer afdrag, vil opleve mindre stigninger, er der stadig tale om betydelige beløb. Den årlige ydelse efter skat vil stige med omkring 10.000-11.000 kr. for et lån på en million kroner.