Vi bruger flere penge, end vi tjener: Så slemt står det til

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er særligt en bestemt gruppe danskere, der kan få store problemer med det.

Selvom inflationen er aftaget, og lønningerne er steget en smule, kæmper mange danske husholdninger fortsat med økonomiske udfordringer.

Ifølge Danske Banks chefanalytiker Louise Aggerstrøm Hansen bruger 40 procent af danskerne flere penge, end de tjener.

Det skriver hun i en klumme søndag i Avisen Danmark.

Og selvom det giver anledning til panderynker, så er det en forbedring fra 2022, hvor tallet var 45 procent.

Tallet skal også ses i lyset af de høje priser og stigende boligrenter, som har gjort det vanskeligt for mange at balancere deres budgetter.

Her går det galt

Chefanalytikeren lægger ikke skjul på, at det er normalt for husholdninger at have perioder med over- eller underskud, men problemerne opstår, når opsparingerne ikke længere rækker til at dække udgifterne:

"Problemerne opstår, når opsparingerne ikke længere rækker. Når højere rentebetalinger, stigende dagligvareforbrug, eller uforudsete udgifter skal dækkes af en stadigt svindende opsparing, og man mærker ens privatøkonomi bliver mere og mere uholdbar", skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

Under den høje inflation var der mange familier, der kun kunne dække deres forbrug i få måneder, hvis de fortsatte med at bruge mere, end de tjente.

Disse danskere er særligt hårdt ramt

Heldigvis har boligmarkedets udvikling hjulpet mange boligejere, som har kunnet trække på deres friværdi og dermed forbedre deres økonomiske situation.

De unge er dog særligt hårdt ramt.

De fleste unge har hverken friværdi eller betydelige aktieformuer og er derfor mere sårbare over for økonomiske stød.

Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen er der i dag næsten tre gange så mange unge, der står til at løbe tør for opsparing inden for tre måneder med deres nuværende forbrug sammenlignet med befolkningen som helhed.

Så selvom der er sket forbedringer i danskernes økonomi, understreger hun, at der stadig er behov for at styrke den økonomiske robusthed, især blandt de unge, der ikke har de samme sikkerhedsnet som ældre generationer.