Sådan bruger du sølvpapir rigtigt, så du ikke gør maden dårlig

Mad og drikke

26/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Kender du forskellen på den matte og blanke side?

Køkkenets skatkammer gemmer ofte på husholdningstricks.

Og i den forbindelse findes en række uundværlige hjælpere, her aluminiumsfolie, eller som det ofte kærligt kaldes, sølvpapir, står højt på listen.

Brugt til alt fra at holde madvarer friske til at lette rengøringen af ovnen, har dette køkkenredskab dog en særlig egenskab, der kan være undsluppet mange: forskellen på den skinnende og den matte side.

Hvad mange ikke ved er, at denne forskel ikke kun er et spørgsmål om æstetik.

Det skriver Cares.dk.

Den matte og den blanke side

Den danske forhandler af blandt andet rengøringsmidler og -artikler understreger, at det ikke er uvæsnteligt hvilken vej sølvpapiret vender.

Mange tror nemlig, at sølvpapir, ligemeget hvordan man vender papiret, fungerer ensartet. Faktisk er der en forskel.

Staniol består af en mat side og en blank side. Vender man den matte side ind mod maden, slipper varmen lettere igennem sølvpapiret. Vender man derimod den blanke side ind mod maden, vil varmen reflektere sølvpapiret og maden vil dermed holde varmen længere.

Det er altså ikke helt ligemeget hvordan sølvpapiret vendes.

Dette lille, men væsentlige, trick kan gøre en stor forskel, ikke kun når det kommer til at holde aftensmaden varm, men også i processen med at nedkøle fødevarer.

Det kan nemlig have en stor betydning for bakterievækst, hvor hurtigt maden nedkøles. Og det kan den altså gøre hurtigere, hvis den matte side af sølvpapiren vender nedad.