Ekspert advarer: Hvis din airfryer begynder at gøre dette, skal du passe på

Mad og drikke

13/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan i værste fald gøre dig syg.

Det er ikke nogen hemmelighed, at airfryers er meget populære.

Køkkenredskabet bruger cirka halvdelen af den mængde strøm, som en almindelig ovn gør, hvilket gør det til en økonomisk løsning. Og trods navnet, steger det faktisk ikke maden.

Det genskaber blot sprødheden af stegt mad uden behov for ekstra fedt.

Nogle frygter nu, at de små ovne kan være sundhedsfarlige. Forskningen omkring de populære airfryers er dog stadig meget begrænset. En britisk læge har afsløret, hvor farlige airfryers kan være og hvornår de bliver farlige.

Evighedskemikalier

I en video på det sociale medie TikTok forklarede Dr. Karan Rajan, at airfryers generelt er sikre at bruge - så længe man bruger dem korrekt. Ligesom non-stick pander er airfryers dækket af polyfluoralkylstoffer (PFAS), der også kaldes evighedskemikalier.

De giftige stoffer findes i drikkevand og andre hverdagsprodukter som fødevareemballage, tæpper, møbler og kontaktlinser. Ifølge International Agency for Research on Cancer kan kemikalierne være forbundet med visse kræftformer, herunder endometrial, ovarie-, bugspytkirtel-, bryst- og halskræft.

"Dette er kun et problem, hvis airfryeren er beskadiget. Så længe du ikke planlægger at spise belægningen af din airfryer, vil det være sikkert," sagde Dr. Karan ifølge The Sun.

Det skriver Dagens.dk.

Pas på dit udstyr

Du bør minimere skader og ridser på din airfryers belægning, så kemikalierne ikke trænger ind i maden. Når du rengør eller tager mad ud af din airfryer, skal du undgå at bruge slibende rengøringsredskaber samt bruge træ- eller silikoneredskaber.

"Og hvis du er virkelig bekymret for non-stick-belægningen, kan du bruge en airfryer, der er keramisk eller i rustfri stål," sagde han.

Tidligere har læger fortalt The Sun, at airfryers faktisk kan være gode for folks helbred.

Dr. Rachel Ward, en læge fra Woodlands Medical Centre, sagde, at en af hendes 'primære bekymringer' i øjeblikket er, at patienter ikke har råd til at opvarme deres hjem og spise ordentligt på grund af de høje leveomkostninger.

"En airfryer tilbyder en energieffektiv måde at tilberede mad på, hvilket er positivt. Den bruger også meget mindre fedt end dybstegning, hvilket er en åbenlys sundhedsmæssig fordel," sagde hun.

Imens sagde Dr. Sarah Jarvis, der er praktiserende læge og klinisk konsulent hos Patient.info, at airfryers kan hjælpe folk med at tabe sig eller holde vægten.

"Teorien om airfryers er, at de giver smagen og sprødheden af mad med op til 75 procent mindre olie og derfor færre kalorier," sagde hun.