Sådan snyder svindlere ældre til at udlevere bankoplysninger

Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

I løbet af de sidste ni måneder er 53 ældre borgere i Midt- og Vestsjællands Politikreds blevet bedraget af "telefon-svindlere".

Det er ikke småpenge det er lykkedes de såkaldte telefonsvindlere at franare ældre borgere. 

Det skriver TV 2 Lorry

I Midt- og Vestsjællands politikreds er der i perioden fra 11. maj 2021 til 13. februar 2022 53 personer - primært ældre kvinder - der er blevet frarøvet store summer. 

Kvinder, 74-84 år, bor alene

Derfor startede politikredsen en større undersøgelse af telefonsvindlernes fremgangsmetode.

I forbindelse med undersøgelsen er 25 af de ældre, der var ofre for svindel, blevet interviewet, og nu er man klar med konklusionen. 

En af konklusionerne er, at ofrene ofte re 74-94 årige kvinder der ofte bor helt alene. 

Få hemmeligt nummer 

En metode for de ældre til at beskytte sig mod svindlerne er at få hemmeligt nummer og sørge for, at man ikke har for mange oplysninger tilgængelige på de sociale medier. 

"Det er vores indtryk, at gerningsmændene via Krak og lignende finder personer, der har navne, som viser, at de kan være fra den ældre generation. Derfor har vi bl.a. set flere med navnet Else blandt ofrene. I nogle tilfælde finder svindlerne så også via Facebook oplysninger om personernes fødselsdato," siger Randi Mortensen fra det kriminalpræventive sekretariat i Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse. 

Svindlernes fremgangsmåde er typisk at de ringer ofrene op og overbeviser dem om, at der er en risiko for, at deres bankkonto er blevet hacket og at den ældre skal oplyse sin adgangskode. 

Møder op på adressen

I nogle af tilfældene er pengene blevet direkte overført til en anden konto men i andre tilfælde møder svindlerne op. 

Når de møder op præsentere de sig som en medarbejder ved banken og fortæller at de er der for at afhente den ædres dankort. Samtidig bliver telefonsvindlerne på telefonen så den ældre bliver mest muligt forvirret. De kan blive på linjen helt ind til medgerningsmanden er nået til den nærmeste bankautomat for at hæve penge. 

"De ældre skammer sig typisk enormt meget over, at de lod sig narre. Men det er vigtigt at sige, at det er der ingen grund til. Der er rigtigt mange, der falder for det her trick, fordi gerningsmændene er så veltalende og overbevisende," siger Sara Olsen, der også har været med til at udarbejde undersøgelsen i det kriminalpræventive sekretariat.