Nyt partnerskab: Sådan skal ældrereformen hjælpes i mål

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Ældre borgere på landets plejehjem og i hjemmeplejen skal have en mere helhedsorienteret og tværfaglig pleje. Det skal et nyt partnerskab bestående af hverdagens eksperter nu hjælpe med at gøre til virkelighed.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I april indgik regeringen og et bredt flertal i Folketinget en aftale om en ældrereform, der skal skabe en bedre ældrepleje i den daglige pleje og omsorg.

Reformen ændrer grundlæggende på den måde, ældreplejen tilrettelægges, udføres og styres på. Det stiller nye krav til medarbejdere og ledere i ældreplejen og betyder også store forandringer for samspillet med pårørende og frivillige organisationer.

Ældreministeren har nedsat et nyt ”Partnerskab for ældrepleje i praksis”, som skal rådgive om og bidrage med viden om, hvordan reformen bliver til virkelighed. Partnerskabet mødes for første gang i dag i København.

Ældreminister Mette Kierkgaard (M) siger:

"Vi skal have ældrereformen til at leve i alle dele af ældreplejen, så vi sikrer en høj kvalitet over hele landet. De bedste løsninger skaber vi sammen, og derfor involverer vi alle dem, der bliver berørt af reformen.  Det bliver et bredt partnerskab bestående af hverdagens eksperter lige fra medarbejdere over ledere og pårørende til foreninger og forskere, som skal rådgive Ældreministeriet."

Omsætte værdier til praksis

Ældrereformen bygger på tre bærende værdier:

  • Selvbestemmelse for den ældre

  • Tillid til medarbejdere og ledelse

  • Tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund

Det nye partnerskab skal understøtte det løbende arbejde med at omsætte ældrereformens bærende værdier til praksis.  

Ældreminister Mette Kierkgaard siger:

"Jeg ser det som min fornemmeste opgave, at vi får fulgt ældrereformen til dørs, så der skabes en reel værdi for de ældre borgere i Danmark. Derfor har det været afgørende for mig, at vi lytter til – og lærer af – dem, der er berørt af de store forandringer, vi nu gennemfører."

Enhed for ældre og demens i Sundhedsstyrelsen er ansvarlig for etablering og drift af det nye partnerskab i samarbejde med KL og Ældreministeriet.

Partnerskabet forventes at mødes to gange årligt.