Det er ikke nok, at de enkelte medlemslande investerer heftigt i deres forsvar.
Hvis NATO-alliancen i fremtiden skal være i stand til at forsvare sig selv, er der også nødt til at komme hjælp fra de private - blandt andre dig, kære læser.
For i anledning af NATO-topmødet, der findes sted i Vilnius i denne uge, er formanden for NATOs militære komité, admiral Rob Bauer, ude med en opfordring til at gøre op med den tankegang, der holder pensionskasser fra at investere i forsvar og militær.
Helt konkret ser han gerne, at indbyggerne i NATO-landene i højere grad begynder at lægge deres pensionsopsparinger i alt fra kampvogne og artillerigranater til luftforsvarssystemer og højteknologiske jagerfly - altså elementer, der vil være afgørende for alliancens muligheder for at mådste fremtidige angreb fra for eksempel Rusland.
Det skriver DR.
Er det etisk forsvarligt?
I flere lande, herunder Danmark, har visse pensionskasser et princip om ikke at investere i forsvarsvirksomheder, da det bliver betegnet som etisk uforsvarligt.
Det er da også rigtigt, at mange pensionskasser i for eksempel Danmark har holdt sig fra at investere i forsvarsvirksomheder, men der er begyndt at ske et skred i pensionskassernes holdning til spørgsmålet.
Sådan lyder det fra brancheforeningen Forsikring og Pension, der repræsenterer en lang række danske pensionsselskaber.
Underdirektør i Forsikring og Pension, Tom Vile jensen, fortæller til DR, at det med at investere i forsvar og sikkerhed har været set lidt osm at investere i fossil energi - altså, at det var noget, man ikke gjorde, og hvis man gjorde, skulle man indstille sig på at blive oversvømmet med kritik.
Han fortæller videre, at der har bredt sig en accept i samfundet om, at der er brug for disse investeringer, og derfor regner han med, at vi i fremtiden vil se flere danske pensionskasser pumpe penge i for eksempel våbenproduktion og bygning af nye kaserner.
Så meget er investeret i dag
Der findes ikke en samlet opgørelse over, hvor meget af danskernes samlede pensionsformue (cirka 4.000 milliarder kroner), der er sat i forsvars- og sikkerhedsvirskomheder, men for tre år siden blev der lavet en opgørelse, der kiggede nærmere på 16 af de største danske pensionskasser.
Her nåede man frem til, at der samlet var investeret 2,9 milliarder kroner i våbenvirksomheder, som havde leveret våben og militært udstyr til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.
Ifølge Danmarks Statistik lød danskernes samlede pensionsformue i 2017 på knap 3.400 milliarder kroner. Hvis vi går ud fra tallet fra undersøgelsen, som er nævnt længere oppe, svarer det til, at 0,85 procent af den samlede pensionsformue i Danmark var investeret i forsvars- og sikkerhedsvirksomheder.