Tallene svinger mellem 15-20 %
Tallene for kvartalerne i de seneste fire år har svinget på mellem 15 – 20 %, der IKKE kommer i behandling inden for standardforløbstiden.
Standardforløbstiden er den ventetid, som fagprofessionelle mener, er passende og realistisk fra kræften opdages, indtil behandlingen starter.
Patienter med kræft i bugspytkirtlen i Region Hovedstaden er dem, der venter længst på kirurgisk behandling. Her får 63 % af patienterne IKKE behandling inden for den forventede tid.
Spørgsmål om kapacitet på de lokale hospitaler
På Sundhedsstyrelsens hjemmeside forklarer Janet Samuel, der er enhedschef for planlægning, at det ofte et spørgsmål om kapacitet på sygehusene, der gør, at ventetiderne bliver længere.
”Men man vil aldrig komme til at opleve, at alle patienter vil få behandling inden for standardforløbstiden, for det vil ikke være i alle patienters interesse”, forklarer Janet Samuel.
- Nogle kræftpatienter har bedst af at vente med behandling, for eksempel på grund af helbredet, eller fordi patienten selv ønsker at vente med at starte behandling, siger hun.
Sundhedsstyrelsen har bedt de regioner med den længste ventetid inden for bestemte kræfttyper om at
Region Midtjylland, Region Hovedstaden og Region Nordjylland er blevet bedt redegøre for årsagen til ventetiderne indenfor kræftområderne hoved- halskræft, kræft i bugspytkirtlen, kræft i nyren og lungekræft.
Sundhedsstyrelsens rapport for ventetider på kræftbehandling overordnet:
- 19 procent blev ikke behandlet inden for den forventede ventetid på tværs af alle kræftformer og behandlingssteder.-
- Region Syddanmark er den region, der klarer sig bedst med 15 %, der ikke blev behandlet inden for standardforløbstiden
- Region Sjælland er den region der klarede sig dårligst med 23 %, der ikke blev behandlet inden for standardforløbstiden
Konkrete kræftformer
- Patienter med kræft i bugspytkirtlen, der skulle i kirurgisk behandling i Region Hovedstaden blev 63 % IKKE behandlet inden for standardforløbstiden i andet kvartal
- Patienter med kræft i blæren, der skulle have kirurgisk behandling i Region Hovedstaden blev 58 % IKKE behandlet inden for den forventede ventetid.
- Patienter med lungekræft, der skulle have kirurgisk behandling for i Region Midtjylland, blev 54 % IKKE behandlet inden for den forventede ventetid.
Patienter, der IKKE blev behandlet inden for standardforløbstiden
- 2. kvartal 2018: 19 %
- 1. kvartal 2018: 17 %
- 4. kvartal 2017: 17 %
- 3. kvartal 2017: 16 %
Sundhedsdatastyrelsen har opgjort tallene for forløbstiderne på kræftområdet, 2. kvartal 2018.
Kilde: Sundhedsstyrelsen.