Livsfarlige fejl fundet i 8 ud af 10 af denne type bolig

Hus og have

12/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

De er årsag til hver fjerde brand i den slags boliger.

Elinstallationer, der ikke er blevet tjekket og håndteret korrekt, kan ikke bare være skjulte brandfælder - de kan også være potentielt livsfarlige for dem, der benytter dem og arbejder med dem dagligt.

Det viser en gennemgang af de termografiske undersøgelser, som er blevet lavet blandt kunder hos landbrugets største forsikringsselskab, Topdanmark.

Hver fjerde brand starter i elinstallationer, og Topdanmarks gennemgang af termografiske undersøgelser viser, at fejl i netop elinstallationer er markant udbredt i danske landbrug.

Der er blevet fundet fejl, som bør udbedres, på elinstallationer i hele 8 ud 10 (84 procent) af undersøgelserne. I syv procent af tilfældene er der blevet spottet så alvorlige fejl, at strømmen umiddelbart blev afbrudt, eller at fejlen skulle repareres inden for 24 timer.

I begge tilfælde har Topdanmark fulgt op og sikret, at fejlene på elinstallationerne er udbedret.

”Tallene taler næsten for sig selv. Man skal tage opgaven med at tjekke og vedligeholde elinstallationer og eltavler alvorligt, og man kan ikke regne med, at der ingen fejl er hos en selv. Tværtimod. Fejl er udbredt, meget udbredt endda,” siger Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.

Selv banale fejl kan resultere i dødsulykker

Ifølge Topdanmarks skadestatistik starter omkring hver fjerde brand i elinstallationer, og gennemgangen af de termografiske undersøgelserne viser, at de typiske fejl, som også er de farligste, er løse forbindelser i eltavler, defekte afdækninger, utætte kabelgennemføringer og manglende jordforbindelse.

”Fejlene kan lyde banale, men der kan være stor risiko for både en altødelæggende brand og alvorlige personskader, og i værste tilfælde resultere i dødsulykker. Derudover kommer generne ved driftsforstyrrelser, der kan opstå på grund af fejlen, eksempelvis hvis malkning af dyrene må pauses,” siger Preben Rasmussen.

”Heldigvis kan man gøre noget for at undgå de triste situationer, blandt andet at få foretaget en termografisk undersøgelse af sine elinstallationer, som afslører fejl, som er umulige at se med det blotte øje. Derfor anbefaler vi også vores landbrugskunder at få lavet netop en sådan undersøgelse, og at de får repareret og udbedret fejlen, før det er for sent,” siger han.

Termografering er en undersøgelse af temperaturforskelle. Undersøgelsen udføres med et særligt kamera, der måler temperaturen på komponenter i eltavler og -apparater, og termografibilledet viser områder med uhensigtsmæssig varmeudvikling.

Top 5: Her er de typiske fejl

  1. Løse forbindelser i eltavlers terminaler og klemmer, som betyder risiko for kortslutning og dermed brand i bygninger.

  2. Defekte afdækninger af eltavler og installationer, som ikke bare udgør en betydelig fare for at få personskader ved berøring, det udgør også en risiko for brand, fordi fugt, skidt og støv trænger ind i installationsmateriel, som kan give lysbue og kortslutninger.

  3. Installationer hvor sikringsstørrelsen i gruppeafbrydere ikke er korrekt.

  4. Gnaverskader og utætte kabelgennemføringer.

  5. Manglende jordforbindelse på el-apparater, fx køleskab og opvaskemaskiner i personalerum i staldene, som betyder, at man risikerer at få stød, hvis der er fejlstrøm i apparatet. I yderste konsekvens risikerer man at omkomme af stødet.