Er du også i tvivl? Ekspert forklarer, om du skal vande fra bunden eller fra oven

Hus og have

06/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er en af metoderne, der som regel er bedst.

Vanding er den vigtigste vedligeholdelsesopgave, du skal udføre med planter, især planter, der dyrkes i potter.

Du kan enten vande planter fra toppen eller bunden, og hver har unikke fordele. Ofte kan det afhænge af arten, vækststadiet og vækstbetingelserne, hvilken teknik der er bedst.

Den generelle tankegang er, at vanding fra bunden er den mest effektive måde at vande planter i potter på. Det gennemvæder hele jorden grundigt, tilskynder til stærk rodudvikling og kan også hjælpe med at undgå mange svampesygdomme, der følger med vanding ovenfra.

Det skriver Homes & Gardens.

Dette skal du tænke over

Vanding af planter fra bunden er processen med at sætte en potte med en plante i en beholder fyldt med vand. Denne beholder kan være en underkop, spand, opvaskeskål eller enhver anden, der kan holde vand.

Jorden fungerer som en svamp og opsuger vandet gennem kapillærvirkning. Det er en effektiv måde at vande planter i beholdere og stueplanter. Gennem vanding nedefra udrydder den vand, der går tabt ved at løbe væk fra overfladen og sikrer, at mere end blot det øverste lag er mættet.

Når du skal bedømme, hvornår du skal vande planter, og hvordan du vander planter, skal du prøve at forstå de specifikke behov for hver plante.

Nogle vil foretrække at blive vandet fra bunden, og andre kan have brug for topvanding, såsom dem i jorden eller i store potter, selvom der er taktikker, du kan bruge til at gøre vanding ovenfra mere effektiv.

Vandingsekspert: Det handler mere om noget andet

Sean Lade, kunstvandingsekspert og direktør for Easy Garden Irrigation, hævder, at effektiv vanding handler mindre om vandvolumen, men mere om dens 'anvendelse og absorption i rodzonen'.

Han siger til Homes & Gardens: "Bundvanding, baseret på kapillærvirkning, trækker rødderne dybere for fugt, hvilket fremmer et sundere rodsystem, samtidig med at risikoen for bladsygdomme reduceres ved at holde bladene tørre."

"Denne metode er typisk effektiv til potteplanter, såsom frøplanter og følsomme arter, selvom kapillærvirkning kan være mindre effektiv i større potter eller mindre absorberende jord."

Vanding af planter fra oven og sprøjtning af vand på løvet kan føre til en række svampesygdomme, herunder rust, meldug og sort plet.

Når du vander planter, vil du rette vandet mod bunden af ​​planten for at få det til rødderne, i stedet for blot at skylle planterne ovenfra, da blot at vande løvet er en almindelig havevandingsfejl at undgå.

Her skal du vande fra oven

Mark Lane, prisvindende landskabsdesigner i mere end 20 år, anbefaler, at vanding af sukkulenter, såsom sedum og echeveria, bedst gøres fra toppen, såvel som aloe vera og calathea.

"Alle disse planter har lave rødder, så vanding fra toppen betyder, at disse lavvandede rødder får det vand, de har brug for," forklarer han og fortsætter:

"Kaktusser kan også vandes oppefra, men i stedet for at bruge en flaske eller vandkande, skal du blot fylde en spand med vand og dyppe og nedsænke hele kaktussen og dens gryde. Dette vil vande planten, men også fjerne støv eller snavs fra selve planten."

Større indendørs planter, såsom tropiske planter og dem med brede blade, har godt af vanding fra oven. Det efterligner naturligt regnskyl og kan rense støv, der har samlet sig på bladene, som f.eks. når man vander en violinbladfigen eller gummiplante. Ud over at rense støv, kan vanding ovenfra fjerne insekter eller mider fra blade og stængler.