Grillsæsonen nærmer sig med hastige skridt, og mange danskere er allerede ivrige efter at få mest muligt ud af det solrige vejr og spise udendørs.
Mens nogle kan blive afskrækket af tilstanden af deres snavsede grille, er det nemmere at rengøre dem, end det ser ud - hvis du altså har det rette rengøringsmiddel.
Og ifølge eksperter er noget så klassisk som bagepulver faktisk en af de bedste ingredienser at bruge.
En ekspert hos Like Clean Services-gruppen fortæller til Express, at selv hvis grillen er belagt med brændt olie og snavs, behøver du ikke bruge skrappe kemikalier eller en specialiseret grillrens for at få den ren.
"Natron (bagepulver, red.) er et rengøringshack, der kan bruges til at rense det indre af din grill ved hjælp af forskellige værktøjer, herunder en nylonbørste, skuresvampe, aluminiumsfolie og endda papirhåndklæder eller klude," lyder forklaringen.
Varm grillen op først
Mens det kraftige hvide stof er effektivt på selv de ældste pletter, er skrubbeprocessen meget nemmere, når grillen er blevet varmet op.
For de bedste resultater lyder tricket at varme grillen igennem, før du forsøger at fjerne snavs.
Dette vil være med til at "løsne" madrester, inden grillen køler ned igen. På dette tidspunkt skal bagepulver blandes til en tyk pasta ved hjælp af vand.
Ifølge det mest effektive bladningsforhold er tre dele bagepulver for hver del vand. Altså for eksempel tre spiseskefulde bagepulver og en enkelt spiseskefuld vand.
Den endelige blanding skal helst være tyk og klæbrig, så den klæber sig til grillristen.
Fordel blandingen rundhåndet på grillen med en pensel eller svamp, og lad det sidde på i fem til ti minutter.
Her efter skal det skrubbes af, og det gøres bedst med staniol.
Den perfekte kugle sølvpapir
Riv et stort stykke af folien (ca. 60 cm langt) af og form det til en kugle
Brug denne til at tørre den hvide blanding af, så grillens metaloverflader blive synlige.
Selvom det kan virke som om, at skrubbebevægelsen gør det hårde arbejde, giver folien ekstra fordele takket være dens oxiderende egenskaber.
Aluminiummet hjælper med at fjerne anløbne rester, samtidig med at det fjerner overfladens snavs.
På dette tidspunkt skal stativerne fremstå rene og snavsfrie, selvom der kan være nogle hvide rester tilbage på metallet.
For at fjerne dette skal du skylle grillristene med varmt vand, før du tørrer dem af med en hård børste.
Lad stativerne tørre helt før tilberedning, og sørg for at rengøre dem hurtigt efter brug for at undgå, at madvarer hænger fast i fremtiden.
Stanniolmetoden er yderst effektiv på de fleste griller, selvom riste lavet af emalje eller porcelæn i stedet bør rengøres med en nylonbørste.