Den er hjemmets nødbremse hvis der opstår en fejl: Alligevel ved 58 % af danskerne ikke hvordan den virker

Hus og have

02/04/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mie Møller Bie

Hvis der går fejl i systemet er det vigtigt at vide hvilke knapper, man skal trykke på

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De fleste danske hjem er udstyret med en fejlstrømsafbryder, der beskytter mod livsfarlige stød, men hele 41 procent af danskerne tester aldrig, om afbryderen rent faktisk virker.  

Det viser en ny YouGov-undersøgelse foretaget for Gjensidige og NRGi, der har spurgt danskerne til deres viden om fejlstrømsafbryderen, også kaldet HPFI-relæet.

Undersøgelsen viser også, at 58 procent ikke ved, hvordan man tester relæet. 

Resultaterne er bekymrende, for fejlstrømsafbryderen er populært sagt hjemmets nødbremse, hvis der opstår en fejl i et elapparat eller i en installation.  

“Relæet beskytter dig og resten af husstanden mod livsfarlige stød ved at afbryde strømmen, hvis der opstår en fejl i brødristeren, vaskemaskinen eller en anden elinstallation. Det er utroligt vigtigt at teste det jævnligt og mindst to gange om året. Det er en meget lille indsats, der sikrer dig mod potentielt livsfarlige stød,” siger Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi. 

En god tommelfingerregel er at teste fejlstrømsafbryderen, når vi alligevel stiller urene til sommer- eller vintertid.

Testen afbryder kortvarigt strømmen, så det giver mening at kombinere den med justeringen af ure på ovne og andre elektroniske enheder. 

Beskyt både liv og hjem 

I undersøgelsen svarer 21 procent af danskerne også, at de ikke ved, om deres HPFI-relæ virker.  

Ifølge Lene Rasmussen, skadedirektør i Gjensidige, kan det foruden den sikkerhedsmæssige risiko også føre til store økonomiske konsekvenser, hvis der f.eks. opstår brand som følge af elektriske fejl eller overbelastninger. 

"Det vigtigste er naturligvis sikkerheden. Hvis relæet ikke fungerer, øges risikoen for livsfarlige elektriske stød og alvorlige personskader. Men der er også en anden pris at betale, hvis en fejl fører til brand med store materielle skader til følge. Heldigvis kan det nemt forebygges ved at teste relæet regelmæssigt," siger Lene Rasmussen. 

Sådan tester du dit HPFI-relæ 

Du kan teste dit HPFI-relæ på få sekunder. 

  1. Find testknappen på relæet, der ofte er markeret med “T” eller “Test” 

  1. Tryk på knappen. Det åbner midlertidigt for en fejlstrøm, som tjekker, at relæet slår fra og afbryder strømmen, som det skal.  

  1. Hvis relæet ikke slår fra, eller hvis du er i tvivl, skal du kontakte din elinstallatør.