Derfor begyndte kvinder at barbere ben for 108 år siden

Historie

13/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Til gengæld blev kvinder ikke opfordret til at barbere sig i ansigtet ...

Vi har alle sammen pels. Eller, vi har i hvert fald alle sammen en form for pels.

Kropshår er og bliver en naturlig ting for os mennesker uanset køn, men det forhindrer ikke millioner (hvis ikke milliarder) af os i at gøre hvad vi kan for at slippe af med det.

Særligt kvinder har gennem tiden mere eller mindre måttet se sig styre af samfundets skønhedsidealer i takt med, at disse ændrer sig, og i lidt mere end 100 år har det været et mere eller mindre fast ritual for mange kvinder at barbere ben.

Men når vi havde klaret os i årtusinder uden, at det skulle til at være en ting, hvorfor er det så blevet en så indgroet del af vores samfund i dag?

Tro det eller lad være, så kan det faktisk spores tilbage til et meget præcist årstal, nemlig 1915.

Barberproducenter ville udvide

Og hvad skete der så det år? Ifølge The Smithsonian Intitutes hjemmeside var det producenterne af barberskrabere, der ikke længere kun ville sælge til mænd, der ville fjerne skæg.

"Amerikanske skønhedsstandarder og -praksis for kvinder blev også påvirket af innovationen og markedsføringen af ​​skraberen. Begyndende i det tidlige tyvende århundrede fremmede producenter af skraberen, der forsøgte at udvide deres marked, ideen om, at kropshår på kvinder i sagens natur er maskulint og ufølsomt, såvel som uhygiejnisk," står der på hjemmesiden i en artikel, der ganske enkelt handler om hårfjerning.

Producenterne af skraberne, for eksempel det verdenskendte mærke Gillette, begyndte nemlig at søsætte idealet om, at kropshår ikke var feminint eller rent - og i 1915 introducerede netop Gillette så verdens første skraber markedsført specifikt til kvinder under navnet Milady Decolette.

Tog fart i 1920'erne

Det var imidlertid i løbet af 1920'erne, der for alvor kom et opgør med kropsbehåring for kvinder. Moden ændrede sig i det årti, det med ærmeløse toppe og kortere kjoler, var amerikanske kvinders ben og armhuler pludselig synlige i sociale situationer.

Annoncørerne var hurtige til at hoppe med på bølgen, og snart blev kropsbarbering en del af mange kvinders daglige liv.

I modsætning til mænd bliver kvinder dog ikke opfordret til at barbere ansigtet. Her var der i stedet en lang række produkter til at blege, vokse og opløse hår