Solen bager: Her er tørkeindekset allerede oppe på 7,8

Generelle nyheder

17/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er steget mere end 10 procent på landsplan på bare to dage.

Det kan godt være, at april blev den vådeste april nogensinde målt i Danmark, men maj har budt på markant anderledes vejr.

Faktisk er der nu, altså mindre end tre uger efter april, forhøjet risiko for tørke i flere områder af landet.

Tørkeindekset går fra 0 til 10, hvor 10 indikerer høj risiko for tørke - og for eksempel i København er indekset altså allerede oppe på 7,8.

Det hører under kategorien "forhøjet risiko for tørke".

Steget 10 procent på 2 dage

På landsplan ser det noget bedre ud, da tørkeindekset kun ligger på 5,4 i dag, fredag d. 17. maj.

Kigger man bare et par dage tilbage i tiden giver det imidlertid grund til nervøsitet i forhold til, om Skt. Hans igen risikerer at blive aflyst i år.

Onsdag var tørkeindekset på landsplan nemlig 4,9, og det betyder, at indekset er steget med mere end 10 procent på bare to dage.

Årsagen til den begyndende risiko for tørke skal vi finde i de seneste dages solrige og blæsende vejr.

Tørkeindekset er et udtryk for den estimerede mængde vand i jorden, som planterne har til rådighed. Med stort set ingen nedbør i et godt stykke tid, masser af sol og endda også en del blæst, har det først til en markant fordampning, og derfor er jorden altså blevet markant tørrere i løbet af denne uge.

Mulig regn på vej

Der er stadig mere end en måned til Skt. Hans, og derfor er der altså god tid til at få noget vand i jorden, men der er ikke umiddelbart den store hjælp at hente fra oven.

Godt nok melder DMI om mulighed for lokale byger i løbet af pinseweekenden, men det er næppe noget, der for alvor giver udslag i tørkeindekset - særligt ikke, når det kun er enkelte områder af landet, der måske får lidt vand.

Prognoserne peger lige nu på, at vi får mere ustadig vejr fra halvvejs gennem næste uge, men det er endnu for tidligt at sige, om det er noget, vi kan regne med (beklager ordspillet!).