Lytter du til dig selv? Derfor bør du gøre det, når du motionerer

Generelle nyheder

29/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ret vildt, at det kan betyde så meget!

”Kør! Kør! Kør!”

Det er formodentlig ikke stor poesi, du siger til dig selv, hvis du forsøger at presse dig selv maksimalt under løb, cykling eller anden udholdenhedssport. Imidlertid peger ny forskning på, at det virker.

I et samarbejde har forskere fra Afdeling for Lingvistik, Kognitionsvidenskab og Semiotik ved Aarhus Universitet og Institut for Psykologi ved Københavns Universitet undersøgt, hvad der sker med din præstation, hvis du bliver forhindret i at bruge din indre stemme.

Cykling og hukommelsesopgave kombineret

Forsøgspersoner gennemførte korte, intense spurter på en kondicykel, og forskerne målte hvor langt de var i stand til at køre. Under nogle spurter skulle forsøgspersonerne ikke gøre andet end at cykle så hurtigt de kunne, men under andre spurter forsøgte forskerne at distrahere forsøgspersonerne ved at give dem nogle kognitive opgaver at løse samtidig.

For at distrahere dem fra at bruge deres indre stemme fik forsøgspersonerne for eksempel til opgave at huske nogle ord eller bogstaver, som de blev nødt til at holde i hovedet, fordi deres hukommelse også blev testet.

Da hukommelsesopgaven gør brug af den indre stemme, kunne forsøgspersonerne ikke samtidig bruge stemmen til at opmuntre sig selv.

Under andre spurter løste forsøgspersonerne en hukommelsesopgave, der ikke optager den indre stemme. Her skulle de se på abstrakte figurer og mønstre og forsøge at huske dem, mens de samtidig cyklede så hurtigt, de kunne.

En sproglig ekstraopgave gør dig langsommere

Resultatet var, at forsøgspersoner cyklede langsomst, når de havde en sproglig opgave at løse samtidig med cyklingen. Ikke så overraskende cyklede forsøgspersonerne hurtigst, når de ikke havde andre opgaver at løse og kunne koncentrere sig om én ting.

Men den ikke-sproglige ekstraopgave havde ikke en lige så stor effekt på udholdenheden som sprogopgaven, selvom den faktisk var en smule vanskeligere at løse.

Undersøgelsen er et vigtigt bidrag til vores forståelse af effekterne af, hvordan folk taler til sig selv i både sport og andre situationer, der kræver udholdenhed og viljestyrke.

En vigtig brik i forståelsen af viljestyrke

”Vores undersøgelse viser, at vi kan bruge vores indre stemme til at holde fokus på en udmattende opgave. Den indre stemme udgør derfor en vigtig brik i det, vi normalt kalder viljestyrke,” siger Johanne S.K. Nedergaard, PhD fra Afdeling for Lingvistik, Kognitionsvidenskab og Semiotik ved Aarhus Universitet.

Johanne er hovedforfatter på artiklen, som netop er udkommet i det anerkendte tidsskrift Psychology of Sport and Exercise.