Kan være op til 10.000 kroner værd: Tjek din pung for disse danske mønter

Generelle nyheder

11/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan hurtigt gå hen at være eftersøgningen værd!

I Danmark findes både dem, der samler, og dem, der ikke samler.

Når det kommer til samlinger, så kan de bestå af et hav af forskellige ting. Det kan enten være CD'er, Pokémon-kort eller helt ubrugelige og værdiløse genstande.

Uanset om man samler eller ej, så er der en sandsynlighed for, at man ved at lede sine gamle skuffer og sit gamle loft igennem kan finde noget, der er en mindre formue værd.

Guide DBA skriver, at mønter kan have ganske høj værdi; så hvis du ved, at du har et par gamle mønter liggende derhjemme, så bør du nok læse med her.

Dette skal du kigge efter

Claus Johansen, der er møntekspert, har delt sin indsigt i, hvilke faktorer der afgør en mønts værdi.

"Når vi taler danske mønter, plejer jeg at sige, at mønter fra før 1924 er noget værd", lyder hans tommelfingerregel. Reglen har dog sine undtagelser, idet ikke alle gamle mønter nødvendigvis er værdifulde.

Værdien af en mønt bestemmes primært af dens alder og tilstand, hvor særligt sjældne årgange som enører fra 1876 og 1881 kan indbringe mellem 500 og 10.000 krone - afhængigt af kvaliteten.

Claus Johansen understreger, at indpakningen er sekundær i forhold til møntens egen værdi og historie.

Vil ikke af med den højeste pris

Interessen for at samle på mønter sammenlignes med frimærkesamling, hvilket indikerer, at det hovedsageligt er samlere, der efterspørger disse historiske genstande.

Selvom eksperten holder den højeste salgspris han har oplevet hemmelig, indrømmer han, at sjældne fund kan overstige 10.000 kroner, selvom de fleste gamle mønter typisk vurderes til at være mellem 50 og 300 kroner værd.

Så du kan jo prøve at gå hjem og kæmme dine skuffer og gamle pengebokse for at se, om der potentielt kunne ligge noget af høj værdi.

Med Claus Johansens tommelfingerregel kan du hurtigt afgøre, hvorvidt du kan få penge mellem hænderne for dine gamle mønter.