Deltagerne i undersøgelsen, der var fuldstændig søvnberøvede, oplevede betydelige ændringer i deres hjernestruktur
Søvnbesvær er et almindelig problem for danskere, og ca. en tredjedel af voksne lider af søvnproblemer på daglig basis.
Alle kender til søvnmangel: problemer med koncentration, øget behov for kaffe, te, energidrikke, og hvad der nu ellers er derude af lovlige rusmiddler til det tunge hoved.
Men nu er det altså ved at gå op for forskere præcis, hvor skadeligt, det kan være, at ikke få nok søvn.
I en ny undersøgelse offentliggjort af Journal of Neuroscience opdagede de, at mangel på søvn faktisk så ud til at ælde hjernen betydeligt – og selv en nat med fuldstændig søvnmangel så ud til at ælde hjernen adskillige år.
Holdet bestod af forskere fra forskellige institutter fra Tyskland, Holland og Danmark, og de fandt ud af på tværs af institutterne, at nætter med søvnmangel forårsagede betydelig ændringer i hjernestrukturen.
Den omfattende undersøgelse
Forsøgsdeltagerne blev inddelt i hold hver med deres niveau af søvnmangel. Et hold med 24 timers vågenhed, andre med 3 timer søvn og nogle med 5 timer. Der var også en kontrolgruppe med 8 timers søvn om natten.
Efter hver nat blev deres hjernealder beregnet. I gruppen, der havde total søvnmangel udviste en øgning i hjernealderen på et til to år.
Dog viste det sig også, at ændringerne kunne blive vendt om ved såkaldt restitutionssøvn. Det fortæller den ene af forskerne:
"Interessant nok var hjernealderen ikke forskellig fra baseline efter en nats restitutionssøvn. Vi påviste også sammenhænge mellem ændringen i hjernealderen efter total søvnmangel og søvnvariablerne målt under restitutionsnatten," siger han og tilføjer: "Tilsammen indikerer de resultaterne, at akut totalt søvntab ændrer hjernemorfologien i en ældningslignende retning hos unge deltagere, og at disse ændringer er reversible ved restitutionssøvn."