DMI varsler skybrud: Her kan det ramme

Generelle nyheder

01/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

August starter, hvor juli slap ...

Tirsdag d. 1. august er startet - lad os sige velkendt - for mange danskere.

Store dele af landet er nemlig dækket af at tungt skydække, og med så tunge skyer bliver der også sendt ganske betragtelige mængder vand fra oven ned over os.

Det er et lavtryksområde med et tilhørende frontsystem, der bevæger sig mod nordøst, og i forbindelse med frontsystemet kommer der regn og bygeagtig regn.

Bag frontsystemet strømmer en del byger, der kan være kraftige og med torden, ind over Danmark fra sydvest - og det er netop i disse byger, der er risiko for, at man kan få så meget vand, at det betegnes som skybrud.

Det skriver DMI.

Faktisk er der "bedre" odds for, at du bor i et område, hvor der varsles skybrud, end at du ikke behøver bekymre dig om det. Se bare på kortet herunder (Bornholm er ikke dækket af varslet).

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Screenshot, dmi.dk

Bygeaktiviteten forventes af aftage fra sidst på eftermiddagen, først i de vestlige egne, men i aften og i nat kan der stadig komme regn- og tordenbyger - særligt i de østlige dele af landet.

92 år gammel vejrrekord slået

Selvom det skabte både udfordringer for landbruget og afbrændingsforbud mange steder, er der nok mange danskere, der tænker tilbage på forsommerenes vilde tørke og tilhørende skyhøje temperaturer (efter dansk standard) med et saligt smil.

I betragtning af, hvor meget regn vi har fået siden, er de uger efterhånden blevet forvandlet til et fjernt minde - for juli HAR været ekstraordinært våd.

Faktisk så våd, at en hele 92 år gammel vejrrekord er blevet slået.

Nærmest fra første dag af juli stod fronter, regn og byger i kø for at komme indover Danmark og den tendens har holdt ved hele vejen frem til nu, hvor vi kan skriver 1. august.

Og efter at have overstået julis sidste kalenderdag i går, mandag, kan vi nu konstatere, at det var den vådeste juli, vi nogensinde har oplevet.

Der er faldet intet mindre end 140,9 mm regn i løbet af de 31 dage, og det altså den vådeste juli, vi nogensinde har oplevet herhjemme.

Det var dog først på målstregen, at den gamle rekord blev slået - den lød nemlig på 140,7 mm.