Når vi går koldere tider i møde, tænder vi op for brændeovnen, for stearinlys og for varme retter i køkkenet. Men alt sammen udgør det brandfare, som du skal være opmærksom på. Men der findes sikkerhedsforanstaltninger, og måder du kan sikre dig og dit hjem på.
En tommelfingerregel er at alt, der kan afgive varme, kan starte en brand. Derfor er der mange ting, du skal være opmærksom på, men du er godt på vej, hvis du implementerer følgende ting i dit hverdagsliv, især når vi går mod de koldere tider.
Tænk dig om - og tænk scenarierne igennem
Når du bruger noget, der kan afgive varme, skal du tænke dig om. Det kan være de helt oplagte ting, som ovn, komfur, stearinlys og brændeovn eller pejs. Men det gælder også f.eks. varmetæpper, opladere og stikkontakter.
I alle sammenhænge er det en god ide, at du husker at tænke dig om, og at du tænker scenarierne igennem. Det kan være med til at sikre, at du spotter en brandfare, inden det bliver farligt.
Vær opmærksom i køkkenet
Det er hyggeligt med simreretter, men både det og madlavning generelt udgør en væsentlig brandfare. Det kræver kun, at noget ligger for tæt på varmelegemer, eller at en proces i madlavningen går galt.
En god sikkerhedsforanstaltning i køkkenet er derfor, at du er ekstra opmærksom, når du er i køkkenet, og madlavningen kræver varme. En anden god regel, der kan mindske risikoen for fatale brandulykker er, at du har låget til din gryde eller pande i nærheden. For en hyppig brandårsag er oliebrande. Opstår det, skal du fjerne gryden fra varmen og forsøge at kvæle ilden ved at sætte låget på gryden.
Hav styr på sikkerheden
Et helt naturligt råd, når vi taler om brandsikkerhed er de sikkerhedsforanstaltninger, der kan være livsvigtige, når uheldet er ude. Det gælder brandalarm, brandtæpper og brandslukkere. De kan gøre en meget vigtig forskel, hvis uheldet er ude.