37 årig kvinde fik hjertestop: Kender du symptomerne for kvinder?

Generelle nyheder

06/9/22 | 05:43

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Tusindvis af kvinder dør årligt af hjerte-kar-sygdomme. Nu skal vi være bedre til at kende symptomerne

Når man tænker hjertestop, tænker man ofte at det rammer ældre mænd, men i Danmark dør hvert år ca. 10.000 danske kvinder af hjerte-kar-sygdom. Og det bliver ofte forkert diagnosticeret. 

Det skriver The Sun

Fejldiagnoser fører til død

Dr. Allyah Abbas-Hanif, der er honorary seniorklinisk lektor ved Imperial College London, siger, at kønsforskellene har ført til bekymrende fejldiagnosticering og forsinkelser for kvinder, hvilket tragisk nok har ført til, at tusindvis af kvinder dør unødigt.

Ny forskning fra Imperial tyder på, at 12.000 kvinder i Storbritannien blev fejldiagnosticeret og gik glip af kritisk hjertesygdomsbehandling i de sidste to årtier, hvilket førte til dødsfald, der kunne have været forhindret.

Undersøgelsen fandt også, at fem procent af kvinder, der fik et hjerteanfald, fejlagtigt blev klassificeret som ikke i høj risiko for at dø.

Fortsatte sin gåtur

Den 37-årige kommunikationschef Cathy Read var tæt på at blive en del af statistikken. Hun var ude at gå en tur med sin mand Chris, da hun blev dårlig. Hun troede dog bare hun var utilpas. 

Cathy fik hjertebanken og følelsesløshed i armen. Hun sagde:

"Jeg var syg i omkring en halv time, men kom mig, gik hjem og fortsatte som normalt. Min fitness-tracker sagde, at jeg tog 25.000 skridt den dag. Jeg havde flere andre episoder i den næste uge eller to, hvor min hånd kriblede. Ikke en eneste gang troede jeg, at jeg havde et hjerteanfald." 

Til sidst overtalte hendes mand hende til at søge hjælp. 

Vil udbrede den viden vi har

"Lægerne sagde, at jeg ikke havde nogen risikofaktorer for et hjerteanfald. Jeg var ung og kvindelig - og jeg troede på, hvad de sagde, hvorfor skulle jeg ikke?" fortæller Cathy og fortsætter: 

"Jeg var ved at blive sendt hjem, da en læge kiggede på en blodprøve og besluttede, at jeg havde brug for akutte yderligere tests, fordi mit blod viste et protein, der kun er til stede efter en større hjertehændelse."

Cathy blev herefter diagnosticeret med spontan koronararteriedissektion.

Nu vil hun råbe andre op for at få uddannet folk i hjertesygdomme og symptomer for kvinder. 

Jeg er en af de heldige

Cathy siger, at hvis hun havde vidst mere, ville hun have tilkaldt en ambulance på den kyststi. Hun tilføjer:

"Jeg kunne have dræbt mig selv. Jeg udsatte mig selv i reel fare ved at fortsætte med at gå."

Cathy er nu på medicin resten af ​​sit liv, men lægerne håber, at hendes hjerte vil helbrede sig selv med tiden.

"Jeg har læst så mange historier om andre kvinder, der ikke blev taget seriøst eller diagnosticeret præcist," siger hun. "Jeg er en af ​​de heldige."

De små tegn

”Symptomer hos kvinder er ofte mere subtile og mere varierede end hos mænd. Det klassiske enestående symptom på centrale knusende brystsmerter, der udstråler til venstre arm, forekommer, men kvinder har ofte klynger af andre symptomer, såsom tryk i brystet, kæbesmerter, halsbrand, kvalme, koldsved, svimmelhed og uforklarlig træthed," Fortæller Dr. Allyah

Hun peger på at det er med til at udfordre diagnosen, hvilket betyder at den ofte bliver forsinket. Og det kan koste menneskeliv. 

"Sen diagnose er uacceptabelt, da den reducerede blodgennemstrømning til hjertet, som forårsager et hjerteanfald, skal vendes hurtigt. Vi har livreddende behandlinger for hjertesygdomme, men hvis du ikke får stillet diagnosen rigtigt, eller det er sent, går du glip af det afgørende vindue," afslutter hun.

Almindelige symptomer for kvinder 

Ifølge Heart Research Institute, under et hjerteanfald, er kvinder mere tilbøjelige til at føle:

  • Smerter i kæbe, ryg eller nakke

  • Stakåndet

  • Kvalme, opkastning og koldsved

  • Overvældende svaghed eller træthed

  • Angst, sløvhed, ingen appetit

  • Halsbrand eller fordøjelsesbesvær

  • Stivhed eller svimmelhed