Vejret afslører skjult sygdom, som op mod 500.000 danskere lider af uden at vide det

Sundhed

11/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er vel intet, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Der er ikke noget at sige til, de har travlt på landets hospitaler.

Med fem luftvejssygdomme i omløb er der nok at se til, men med den seneste tids massive frost kombineret med sne og is, får landets hospitaler besøg af markant flere patienter med knoglebrud end normalt.

En kedelig statistik, som uden tvivl har med det glatte føre at gøre, men der er faktisk et lys i mørket.

For de mange knoglebrud kan være held i uheld, når man ved behandlingen af en brækket knogle opdager, at der er en dybereliggende årsag: Knogleskørhed/osteoporose.

"Det er selvfølgelig ikke godt, at folk går og brækker knogler. Men nogle gange kan det være held i uheld, at man finder ud af, at der er en bagvedliggende årsag," siger Bente Langdahl, der er professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og overlæge på Afdeling for Hormon- og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshospital, til TV 2.

Stort mørketal

Sundhedsstyrelsen estimerede i 2018, at omkring en halv million danskere lider af knogleskørhed uden at vide det.

Derfor kan det næsten beskrives som held i uheld, at det er så glat for tiden, når det fører til, at mange måske får konstateret osteoporose i et tidligt stadie.

Det er nemlig altafgørende for behandlingsmulighederne og fremtidsudsigterne, at sygdommen bliver opdaget hurtigt, da den kan ende med at være livstruende.

I værste fald kan knogleskørhed give brud på hoften eller ryggen.

Og ikke nok med, at det kan give forringet livskvalitet, øger disse former for brud også dødeligheden betydeligt, fortæller Bente Langdahl.

Gode fremtidsudsigter

Hvis man imidlertid konstaterer, at en patient har knogleskørhed, er der gode behandlingsmuligheder, hvis det bliver opdaget tidligt.

Det er blandt andet muligt at give medicin, som forsinker udviklingen, ligesom patienter også bliver anbefalet at tage kosttilskud i form af kalk og D-vitamin samt at få noget motion.

Generelt skal der dog også lyde en advarsel til de danskere, der er i risiko for at udvikle sygdommen, hvis man bevæger sig ud i den kommende tid. Det bliver nemlig skiftevis tø og frost resten af ugen, og det kan bringe særdeles glatte underlag med sig.

Fakta om knogleskørhed

  • Knogleskørhed (osteoporose) er en sygdom i knoglerne, der gør knoglerne mere skøre og skrøbelige. 

  • Knogleskørhed skønnes at ramme cirka hver 3. kvinde og hver 6. mand over 50 år. Men op mod 500.000 menes at leve med sygdommen uden at vide det. 

  • Knogleskørhed kan skyldes, at man i ungdommen har opbygget for lidt knoglevæv, eller at man senere i livet har haft et for stort knogletab – eller en kombination af begge dele.

  • Personer med osteoporose oplever ofte at få brud i ryghvirvler, håndled og lårbenshals. 

  • Sygdommen behandles med medicin, der kan forsinke udviklingen. Patienter bliver også anbefalet dagligt tilskud af kalk og d-vitamin og at motionere.