Hvis du tager bilen på ferie: Sådan gør du køreturen så billig som muligt

Forbrug

15/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Mere end halvdelen af danskerne tager bilen, når de skal på ferie, og favoritdestinationen er Danmark. Men skal du have mest ud af dine feriepenge, skal du til udlandet.

De billigste lande til sommerferien er Rumænien, Bulgarien og Polen, hvor udgifterne til overnatning, restaurantbesøg og transport er under det halve af de danske priser.

Men også danskernes foretrukne rejsemål Italien, Tyskland, Spanien og Kroatien er betydeligt billigere at opholde sig i end Danmark, ifølge Danmarks statistik.

Faktisk er Danmark sammen med Irland - det dyreste EU-land at opholde sig i.

Skal du til udlandet, kommer udgifter til bilturen selvfølgelig oveni. Men også her er der penge at spare!

Christian Jensen fra dækproducenten Bridgestone har samlet sine bedste tips til en billig bilferie.

Før afgang

Forbered bilen på køreturen hjemmefra. Sørg for den er godt serviceret, fjern skidt på bremseklodserne og udskift luftfilter og olie, så du ikke skal bøvle med det på turen.

Det er dyrt at køre med tungt læs, så sørg for, at du kun pakker de nødvendige ting. Og overvej om det er nødvendigt at benytte aircondition – men det er nok en af de svære, hvis I skal sydpå…

Tjek også dæktrykket hjemmefra. Det er nemlig dyrt at køre med for lavt dæktryk, fortæller Christian Jensen:

"Ifølge Trafik- og Byggestyrelsen stiger forbruget af brændstof med 5-10 procent, hvis der mangler 20 procent luft i dækkene. Du finder det optimale dæktryk i bilens instruktionsbog, i dørstolpen eller på benzindækslet – og husk, at når bilen er tungt feriepakket, skal dæktrykket være lidt højere end ellers. Halvflade dæk har også stor betydning for sikkerheden, både for styreegenskaber, stabilitet og bremseevne."

Kør med de korrekte sæson-dæk. Vinterdæk om sommeren giver større rullemodstand – op til 15 procent højere rullemodstand på en tør, varm vej – og dermed øget brændstofforbrug. For ikke at tale om et betydeligt dårligere vejgreb og dermed mindre sikkerhed.

"Tjek i det hele taget rullemodstanden på dine dæk og prioritér dæk med lav rullemodstand. Kører du elbil, kan det korrekte dæktryk og kvalitetsdæk med lav rullemodstand gøre en kæmpe forskel for din rækkevidde," understreger Christian Jensen.

På vejen: Kør langsommere

Hvis du kører 110 km/t i stedet for 130 km/t, sparer du 20 procent brændstof.

Hold øje med trafikken, så du kører med en konstant hastighed og undgår unødige opbremsninger og accelerationer.

Det koster at speede op og ned hele tiden.

Brug tagboksen med omtanke

"Bilfabrikanterne bruger mange kræfter på at designe bilerne så strømlinede som muligt – og en tagboks er ikke en del af designet," lyder det fra Christian Jensen, der forklarer:

"En tagboks skaber vindmodstand, så motoren må arbejde hårdere. Beregninger fra Trafik- og Byggestyrelsen viser, at en tagboks kan øge brændstofforbruget med helt op til 15 procent."

Nu mangler du bare at vælge, hvor I skal køre hen, så er du klar til sommerferie uden at vælte budgettet fuldstændig.