Siden 1. oktober har kunder hos danske elselskaber betalt ekstra for strømmen, efter at de såkaldte vintertariffer blev indført. I vinterhalvåret er strømmen nemlig dyrere end om foråret og sommeren, og det kan mærkes på elregningerne i de danske hjem, og særligt de seneste dage har strømpriserne taget et ekstra nøk op.
Men til trods for at elregningen stiger, så giver flere end 4 ud af 10 danskere i en ny undersøgelse udtryk for, at de ikke flytter deres strømforbrug til døgnets billigere timer. 31 procent siger, at de ikke overvejer at ændre deres strømforbrug, mens 14 procent svarer at de ikke ved, hvad de vil gøre.
Men der kan være mange penge at spare, hvis man er opmærksom på, hvornår strømmen er dyrest. Sådan lyder det fra Bo Halm Andersen, der er energikonsulent i NRGi. For hvis man flytter sit forbrug væk fra mellem 17 og 21, hvor strømprisen typisk er højest, og samtidig tænker over, sit forbrugsmønstre på de mest populære strømslugere, kan det gøre vinterens elregning mere spiselig.
“Mange tænker måske ikke over, at det kan gøre en stor forskel på elregningen, hvornår på dagen man bruger strømmen. Men med vintertarifferne er det ekstra vigtigt at flytte forbruget væk fra de dyreste timer, hvis man vil spare penge uden at gå på kompromis med hverdagen i vinterhalvåret,” siger Bo Halm Andersen.
Husk den sunde fornuft
Der er rig mulighed for at følge med i strømpriserne på diverse apps og hos elselskaberne, hvilket giver forbrugerne indsigt i, hvornår man kan spare penge.
Men man bør alligevel tænke sig om, inden man fyrer op for forbruget og sætter sine strømtunge apparater i gang enten om natten, eller mens man ikke er hjemme. Sådan lyder det fra Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.
“Jeg har stor forståelse for, at man gerne vil effektivisere og bruge så få penge på strøm som muligt. Men samtidig anbefaler vi også, at man sikrer sig at man er hjemme, og vågen, når man fx bruger sin opvaskemaskine eller tørretumbler. Skulle uheldet være ude, og et vandrør sprænger eller en kortslutter, bør man være tæt på, så man kan handle, inden det er for sent.”
Kører man alligevel fx sin vakse- og opvaskemaskine om natten eller mens man ikke er hjemme, anbefaler Lene Rasmussen, at man har en bakke under maskinerne og har installeret en røgalarm.
Gode råd til at spare på strømmen i vintermånederne
Ifølge Bo Halm Andersen er der mange måder at spare på strømmen i vintertiden. Her får du 10 gode råd til at holde elregningen under kontrol.
Tjek elprisen hver dag – Hvis din elaftale følger timeprisen på strøm, kan du flytte forbruget til de billigste timer og dermed spare penge.
Planlæg madlavningen – Brug ovnen effektivt ved at lave flere retter samtidig, så du sparer energi og tid. Det er især praktisk i julen, hvor ovnen ofte kører på højtryk.
Udnyt eftervarmen – Sluk for ovnen eller gryderne lidt før tid og lad maden tilberede færdig på restvarmen.
Tør vasketøjet ude – Selv i koldt vejr kan tøj tørre udenfor, så du slipper for at bruge tørretumbleren og sparer på strømmen.
Lad elbilen op i god tid – Oplad elbilen i de billigere timer, så du undgår de højeste tariffer og samtidig sikrer, at bilen er klar til de lange ture.
Fyld maskinerne helt op og brug spareprogrammer – Vent med at starte vaskemaskinen eller opvaskemaskinen, til de er fyldte, og vælg økoprogrammer for at spare strøm og vand.
Køl maden ude – Hvis vejret er koldt, kan du lade varme retter køle af udenfor, inden de sættes i køleskab eller fryser, for at undgå unødigt energiforbrug.
Vælg kolde retter – En julefrokost med kolde retter som sild og salater kræver ingen opvarmning og er samtidig godt for elregningen.
Brug LED-lyskæder – LED-lyskæder bruger op til 80 % mindre strøm og kan sættes på en timer, så de kun lyser, når der er brug for det.
1Sluk for standby-apparater – Sluk helt for elektronik som fjernsyn, spillekonsoller og opladere – standby-forbrug kan hurtigt løbe op og øge din elregning.
Om vintertariffer
Nettariffer – herunder vintertariffer – dækker, hvad det koster at transportere strømmen gennem elnettet og hjem til din stikkontakt. Beløbet går til det netselskab, der vedligeholder elnettet i dit område. Det elselskab, hvor du har din elaftale, opkræver typisk tarifferne på vegne af netselskabet og inkluderer dem på din elregning.
Det viste undersøgelsen
Har du ændret/flyttet noget af dit strømforbrug i hjemmet eller overvejet at ændre/flytte noget af dit strømforbrug som følge af netselskabernes vintertarif som trådte i kraft 1. oktober? Med ændret/flyttet menes i denne sammenhæng om du/I er begyndt at anvende en større del af jeres strømforbrug i tidsrummet 00:00-06:00 (lavlast), fx vaske tøj, anvende opvaskemaskine, oplade bil mv.
Ja, jeg har allerede ændret mit strømforbrug som følge af netselskabernes vintertarif - 22%
Ja, jeg overvejer at ændre mit strømforbrug som følge af netselskabernes vintertarif - 11%
Nej, jeg har ikke overvejet at ændre mit strømforbrug som følge af netselskabernes vintertarif - 31%
Nej, jeg har allerede tidligere ændret mit strømforbrug og har derfor ikke behov for at ændre yderligere som følge af netselskabernes vintertarif - 22%
Ved ikke - 14%
Undersøgelsen er gennemført af YouGov for Gjensidige og NRGi blandt 1.031 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.