Bileksperter advarer mod dårlig brændstofsvane - kan gøre skade på din motor

Bil og motor

25/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Er du skyldig i den?

Undersøgelser udført af Motorpoint viste, at 42 procent af bilisterne venter, indtil deres brændstoflampe tændes, før de putter benzin eller diesel i deres bil, og yderligere 16 procent indrømmede, at de forsøgte at opbruge hver kilometer brændstof, før de genopfyldte.

Det skaber risiko for at motoren beskadiges, skriver Express.

Tim Rodie, køreekspert hos Motorpoint, forklarede, hvorfor bilister ikke skal vente på, at deres brændstoflampe tænder, før de fylder tanken. Han sagde:

"Du behøver ikke vente på, at brændstoflyset tænder for at besøge tankstationen - det er noget, jeg vil opfordre bilejere til at lade være med at gøre. Uanset om du har et benzin- eller dieselkøretøj, kan det forårsage en række problemer, som kan være dyre at løse, hvis du regelmæssigt kører din bil tæt på tom."

Han slår yderligere fast, at det er en dårlig idé at kører videre når brændstoflampen lyser:

"Det er vigtigt at huske, at advarselslampen for brændstof er designet til at gøre det klart, at du skal fylde din bil op, intet godt kan komme af at forsøge at køre ned dit resterende kilometertal," sagde han.

10-15 procent tilbage i tanken

Brændstoflyset er designet til at advare bilister om, at de begynder at løbe tør for brændstof, og hjælper med at forhindre unødvendige sammenbrud.

Rodie forklarede:

"Som en generel regel vil advarselslampen kun tænde, når den samlede kapacitet på din brændstoftank falder til under 10 - 15 procent - hvor langt du kan komme på den mængde brændstof afhænger helt af, hvor god din brændstoføkonomi er og måden du kører på. Der er ikke en standardafstand, du vil kunne rejse med din advarselslampe for brændstof tændt, så det er altid bedre at være forsigtig og fylde op så hurtigt som muligt."

Lad være at køre bilen tom

Og det er en god idé ikke at vente for længe, for d et kan skade din motor og koste dig dyrt:

"Jo længere du venter, før du fylder op, jo større er risikoen for, at du ubevidst forårsager skade på din motor - hvilket vil koste dig meget mere i det lange løb at reparere," siger han.

Selvom det ikke er ulovligt at køre med brændstoflyset tændt, kan bilisterne befinde sig på den forkerte side af loven, hvis en bil går i stykker som følge af, at den ikke fyldes op og forårsager en forhindring eller ulykke.